Brist på vårdplatser leder till dödsfall
2024-10-29 19:10
YTTRANDEFRIHET. Den brittiske komikern John Cleese ryter ifrån mot politisk korrekthet från ”lättretliga och känslomässigt instabila personer” som han upplever sig omringad av.
Den välkända brittiske komikern John Cleese har under de senaste åren ledsnat på den ökande politiska korrektheten som påverkar såväl det politiska samtalet som kulturlivet.
— Personer som är vänliga och intelligenta och flexibla, och som alltid beter sig passande, är inte roliga. Roligheter handlar om folk som inte gör det, som Trump, säger den nu 80-årige komikern.
Till Reuters säger Cleese att problemet med politisk korrekthet är att komiker då måste ”sätta ribban efter vad vi blir tillsagda av landets mest lättretliga, mest känslomässigt instabila och sköra och minst stoiska personer”.
Förutom att han är trött på politisk korrekthet i allmänhet får trenden med så kallad ”cancel culture” Cleese att ryta ifrån. Begreppet syftar exempelvis på när offentliga personer får sina uppdrag inställda efter att ha betett sig på sätt som kan uppfattas som stötande.
Nyligen kritiserade Cleese också brittiska BBC när de plockade bort ett avsnitt av tv-serien ”Pang i bygget”, där Cleese spelade huvudrollen. Det aktuella avsnittet från 1975 drev bland annat med andra världskriget och i det användes även nedsättande termer om det västindiska cricketlaget.
Strax därefter gick BBC ut med att avsnittet skulle läggas upp igen, men då med en varning för stötande språk.
2011 hamnade Cleese i blåsväder när han kommenterade Storbritanniens migrationspolitik och bland annat sa att ”London är inte längre en engelsk stad”.
Inom kort lanserar Cleese sin livesända humorföreställning ”Why there is no hope” (ungefär: varför det inte finns något hopp). Han beskriver det som en blandning mellan en föreläsning och en stand up-föreställning.