UTRIKES. Enligt siffror från det tyska inrikesdepartementet ökade antisemitiska brott i landet med 20 procent förra året, och nu varnas judar för att bära kippa offentligt.

Brott med påstått antisemitiska motiv sägs ha ökat med 20 procent i Tyskland förra året, enligt siffror som inrikesdepartementet nyligen presenterade.

Ökningen oroar Felix Klein, regeringens särskilda kommissionär mot antisemitism, så mycket att han nu varnar landets judar för att bära den traditionella judiska huvudbonaden, kippa, offentligt.

— Jag kan inte uppmuntra judar att bära kippan överallt och hela tiden i Tyskland, säger Felix Klein i en intervju med den tyska tidningen Funke, och tillägger:

Internet och sociala medier har bidragit mycket till detta, liksom de pågående attackerna på vår minneskultur.

I Tyskland är begreppet Erinnerungskultur, minneskultur, ett politiskt begrepp eftersom det bara inbegriper de ”minnen” som myndigheterna föreskriver, och i stort sett uteslutande syftar på det ”kollektiva minnet av Förintelsen”.

Presidenten för Judiska Centralrådet i Tyskland, Josef Schuster, delar Kleins oro och säger till tidningen:

— Det är välkommet om denna situation får mer uppmärksamhet, även på högsta politiska nivå.

Inrikesdepartementets siffror visar att de allra flesta, runt nio av tio, antisemitiska brott i Tyskland begås av människor med kopplingar till det som myndigheterna kallar ”extremhögern”.

Men den senaste tidens invandring från muslimska länder är också en del av förklaringen, menar Felix Klein, som anser att arabisktalande tv-kanaler ”visar en fruktansvärd bild av Israel och judar”.

En av de åtgärder som Klein föreslår för att motverka antisemitismen är att ge bättre utbildning till poliser och andra tjänstemän, eftersom ”det råder stor osäkerhet om hur man ska bemöta antisemitism”.

Källa:
Antisemitismus-Beauftragter löst Debatte über das Tragen der Kippa aus


  • Publicerad:
    2019-05-26 23:05