POLEN. Besöket på arbetslägret i Auschwitz kostade den israeliske turisten 1 500 dollar, då han bestämde sig för att urinera på ett av monumenten.

Foto: Dnalor 01 (CC BY SA 3.0)

En 19-årig judisk man från Israel har bötfällts efter det att en museiintendent tog honom på bar gärning när han kissade på ett monument på arbetslägret Auschwitz. Monumentet står mellan ruinerna av två kremeringsugnar som användes för att kremera de arbetsfångar som dog i lägret.

Polsk polis förhörde honom under flera timmar innan han släpptes. Vem den unge juden är har den polska polisen inte velat uppge. Polisen säger att mannen har bett om ursäkt och accepterar ett bötesbelopp på 1 500 dollar, vilket är mer än 12 000 svenska kronor. Några ytterligare detaljer har inte offentliggjorts.

Polsk lag stipulerar att den som vanhelgar eller skändar ett monument eller plats tillägnad en historisk händelse eller person kan straffas med böter eller fängelse.

För två månader sedan dömdes tolv personer som hade klätt av sig nakna framför det gamla arbetslägret med hänvisning till att de hade profanerat platsen.

Källa:
Israeli man fined for urinating on memorial at Auschwitz


  • Publicerad:
    2018-03-24 09:00