JUDISK MAKT. Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Svante Weyler anser att Djurgårdstränaren Kim Bergstrand förtjänar att bli arbetslös för att ha hämtat inspiration till sitt ledarskap från det nationalsocialistiska Tyskland.

I söndags publicerade Aftonbladet en tv-intervju med Djurgårdens tränare Kim Bergstrand som fått Svenska kommittén mot antisemitism, en organisation för judiska intressen, att se rött. Anledningen är att Bergstrand uttalat sig om specifika detaljer kring det nationalsocialistiska Tyskland som han menar kan vara lärorika.

Det är i ett längre resonemang som Bergstrand berättar att han hämtat inspiration i sin ledarroll genom att bland annat läsa biografier. Bergstrand nämner skriften Fursten, som handlar om en mycket cynisk härskare, och personer som den odömde krigsförbrytaren Winston Churchill. I ett intelligent resonemang menar Bergstrand att man kan hämta inspiration för sin ledarroll genom att läsa hur andra personer i ledarroller utövat sitt ledarskap.

Bergstrand nämner även ledarna i det nationalsocialistiska Tyskland.

– Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metoder och sådant kan man diskutera, men det finns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av. Eller hur man inte ska göra. Men jag tror att man överallt kan leta ledarskap, säger Bergstrand i intervjun.

Trots att Bergstrand uppenbarligen velat gardera sig genom att beskriva ledarna som ”hemska människor” så förhindrade detta inte den judiska lobbygruppen Svenska kommittén mot antisemitism och dess ordförande Svante Weyler från att attackera hans person genom att koppla honom till massmord. Enligt Weyler får Bergstrand inte förmedla sådant han själv funnit utan måste istället anpassa sig efter rådande normer och narrativ, som bestäms av sådana som Svante Weyler. ”Man får inte säga vad man vill om några hemska personer på 30-talet”, säger Weyler till Fotbollskanalen.

— Det var vad de här ledarna, som han tycker det finns saker att lära sig av, är kända för i dag. De är inte kända för ordning på gymnastiklektionerna, eller att få folk att springa fortare, eller hoppa högre eller spela bättre boll. De är kända för att bidra till ett världskrig och utrotande av Europas judar, många romer och homosexuella. Det är det enda man kan säga med säkerhet när det gäller ledarskap i Tyskland, påstår Weyler.


  • Publicerad:
    2021-02-06 01:20