RIKSDAGSVAL En riksdagsledamot för finska samlingspartiet överfölls och ska ha hotats till döden av en man i samband med att han åkte tunnelbana i Helsingfors. Efter att han jagat gärningsmannen och händelsen uppmärksammats av president och polis meddelar riksdagsledamoten att han kommer fortsätta som om ingenting har hänt.

Ben Zyskowicz är en riksdagsledamot, tillika valkandidat i det kommande riksdagsvalet för finska Samlingspartiet (Moderaternas systerparti). Han var på lördagen på väg att åka tunnelbana till stadsdelen Nordsjö i Helsingfors då han överfölls vid Östra centrums station. Enligt uppgifter sade mannen något om Nato, uttryckte sig negativt om judendomen och meddelade att han skulle döda Zyskowicz.

— Där kom en man, kanske i 30-40 års ålder, emot mig på ett aggressivt sätt, lade sitt ansikte mot mitt, och ropade att han ville döda mig. Efter det slog han mig med handen i ansiktet, berättar Zyskowicz till Svenska Yle.

Jagade gärningsmannen

Efter att överfallet ägt rum försökte gärningsmannen snabbt ta sig från platsen. Zyskowicz ansåg enligt Yle att ”en person som gjort sig skyldig till sådana handlingar inte ska slippa från platsen utan konsekvenser” och började jaga den flyende mannen. Då han hade jagat den flyende mannen en bit vände denne sig om och knuffade omkull Zyskowicz.

Personen som tipsade om incidenten bifogade även en bild från händelsen.

— Personer som ger sig på en valkandidat fysiskt borde absolut få att göras med polisen, säger Zyskowicz.

President och polis uppmärksammar knuffen

Trots dödshot och fallet från knuffen klarade riksdagsledamoten sig med sår på händer och knän. Han har gjort en polisanmälan för misshandel och olaga hot. På Twitter bekräftar Helsingforspolisen händelsen, att de mottagit en polisanmälan samt att en misstänkt har gripits.

Även Finlands president Sauli Niinistö uppmärksammade händelsen i ett inlägg på Twitter där han uttryckte att ”dylika gärningar också är en kränkning mot folkets makt”.

Zyskowicz meddelar att han inte kommer låta händelsen påverka hans kampanjarbete och att han anser att ”det är ytterst viktigt att sådana här handlingar inte uppfyller sitt mål” och meddelar också att ”därför fortsätter jag med min kampanj som om inget har hänt”.