NÖJE. Nordfront önskar alla läsare en god jul och kulturskribent Daniel Olofsson bjuder här på några kulturella julklappar.

Nu är det jul igen men den här julen är kanske lite speciell med tanke på corona och alla nya restriktioner. I år kommer många att fira julen i lite mindre skala beträffande antal men man behöver för den skull inte göra avkall på julkulturen, tvärtom. I år kan vi istället för att lägga fokus på dignande julbord med hela tjocka släkten kanske lägga mer uppmärksamhet på all kultur som hör julen till.

I den här kulturartikeln kommer jag därför att ge några förslag på julkultur och annat som passar julen till.

Film

Under julen överöses vi med julfilmer på TV och det kommer ständigt nya alster som avhandlar denna högtid. Personligen tycker jag det kan vara ett tillskott till julkänslan om man ser några julfilmer.

1. All the Creatures Were Stirring 2018.
Det här är en nyare så kallad episodfilm, det vill säga en berättelse som består av flera kortfilmer, ofta med en stor dos av humor och glimten i ögat. I den här episodfilmen får vi följa ett par som har en biodejt på julafton. Vad de får se på filmduken är dock inte de vanliga julfilmerna. Här får vi bland annat följa en tråkig julfest som spårar ur, onda juldemoner och en avdankad ungkarl som mer eller mindre tvingas att få den där speciella julkänslan.

2. Black Christmas/Stilla natt, blodiga natt 1974.
I den här tidiga slasherfilmen slår en mördare till mot ett studentboende för flickor under julhelgen. Denna stämningsfulla nagelbitare är en given julfilm för alla som gillar Fredagen den 13:e och Halloween-filmerna.

Sällskapsspel

Vill man inte dega i soffan under julhelgen kan man alltid spela sällskapsspel istället. Idag finns det förvånansvärt många bräd och sällskapsspel men här tänkte jag bara tipsa om två för enkelhetens skull.

3. Cards against Humanity.
Det här är ett enkelt och väldigt roligt kortspel som passar bäst om man är mer än tre deltagare. Spelet är uppbyggt av en stor mängd ord och påståendekort samt några frågekort. Deltagarna börjar med 10 kort var och sedan läggs ett frågekort fram. Här får deltagarna välja vilket förslag de tycker är roligast med korten på sin hand och den roligaste får poäng. Det här spelet går egentligen inte ut på att vinna utan att ha roligt under spelets gång och med den enorma kombinationen och valmöjligheten som ges bjuder det alltid på många skratt.

4. Arkham Horror – third edition.
Har man lite tid över under julen så kan man med fördel börja spela det senaste H.P. Lovecraft-influerade brädspelet. Här i den senaste upplagan bygger man en unik spelplan för varje uppdrag man spelar. Spelarna väljer varsin karaktär och vilket uppdrag eller demon man vill bekämpa och sen vet man inte vad som kommer att hända.

I det här spelet spelar man tillsammans mot själva brädspelet. För den oinsatte kan detta låta konstigt men allt är väldigt klurigt uträknat med kort, tärningar och spelmarker. Allt eftersom man spelar utvecklas handlingen och går det bra och turen är på spelarnas sida kan världen pusta ut men ofta bjuder spelet på en rejäl utmaning och man får planera tillsammans och klura hur man bäst klarar vissa uppgifter utifrån karaktärernas egenskaper och vilka vapen, magiska hjälpmedel eller annat som man får under spelets gång.

TV

Om man vill följa traditionen och se på TV under julen finns det några saker iallafall jag tycker är sevärda utöver den vanliga Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul som många ser slaviskt varje jul.

5. Svensson Svensson.
Idag är det väldigt populärt med så kallade sitcoms och vi i Sverige har länge varit med på den bollen. Serien Svensson Svensson med Suzanne Reuter och Allan Svensson var en populär familjevänlig komediserie som gick på SVT under fyra säsonger mellan 1994 och 2008. I den moderna humorvärlden känns det fräscht att se en serie som inte bara handlar om dekadens och snusk och givetvis är julavsnittet ett av seriens höjdpunkter.

6. Karl-Bertil Jonssons julafton.
I denna tecknade julsaga får vi följa Karl-Bertil som är en överklasspojke som har Robin Hood som idol. Under denna julafton har han bestämt sig för att följa sin idols motto att ta från de rika och ge till de fattiga. Även om man har sett denna saga ett antal gånger är det alltid lika kul att hålla utkik efter svastikaflaggorna som skymtas i en av scenerna. Lyckas vi se dem i år också?

Serietidningar

I serietidningarnas värld finns det också många olika slags juläventyr. Personligen är just serietidningar under julen ett varmt julminne. Under min uppväxt fick jag och mina syskon alltid godis, en julmust och varsin tidning på julaftonsmorgonen. Som barn var det väldigt speciellt att få ligga i sängen och äta godis och dricka läsk till frukost tillsammans med en rolig eller spännande serietidning, vilket man givetvis bara fick göra en gång om året.

7. Svenska jultidningar
De svenska tidningarna Pyton och Megapyton var i sina glansdagar ofta väldigt roliga och PK-fria och det gavs ut många julnummer. Även andra mer vuxna serietidningar som Epix och Pox hade sina egna julnummer. I Sverige hade vi en egen variant av den amerikanska serietidningen Mad åren 1960 till 2002 och det gjordes även här många julnummer, så kallade Julpajare. Även i Mad bjuds vi ofta på politisk humor som ibland skulle vara mer eller mindre olaglig i dagens samhälle. Dessa tidningar hittar man ibland på loppisar och antikvariat så håll ögonen öppna när ni är ute och shoppar.

8. Lobo Paramilitary Christmas Special
Lobo är en av serievärldens största antihjältar. Han är en slags intergalaktisk prisjägare med smak för våld och sprit. Under sina äventyr har han slagits mot Stålmannen, Batman, Wolverine, Gud och Djävulen för att nämna några. En av de roligaste är givetvis när han får ett kontrakt på självaste Jultomten. Detta kan låta som en enkel match för The Main Man Lobo men Jultomten visar sig också vara något av en hårding.

Musik

Att musik hör julen till är det nog ingen som lyckas undgå. Redan månaden innan jul börjar affärer spela julmusik och slår man på radion översköljs man av julmusik under hela december månad. Men även om man kan bli ganska mätt på julmusik finns det en del musik som passar och kan höja julstämningen.

9. Jinglecats
Mike Spalla är en musiker som har samplat sina nio katter och här låter han de sjunga några av julens populära låtar. Allt som allt består skivan Meowy Christmas av över 1000 samplingar av hans katter. Detta kan verka som något väldigt enerverande men är inte det själva tanken med julmusik? Hemma hos oss snurrar i alla fall denna julskiva mer eller mindre konstant under hela julen.

10. Thor – Our Last Christmas
Som avslutning vill jag ge Nordfronts trogna läsare en riktigt fin och känslofylld kulturjulklapp. Den här mjuka låten sticker ut rejält från de vanliga rockiga och hårda låtarna som Thor brukar spela. Här handlar det om att fira jul tillsammans med någon man håller kär och om varma julminnen. Denna unika juljuvel och fler jullåtar finns på Thors julalbum Christmas in Valhalla.

/God Jul och ett Gott Nytt År önskar Nordfront och kulturredaktionen.


  • Publicerad:
    2020-12-24 15:00