GÖTEBORG. Vid konfrontationer mellan syndikalister och en populär nationalistisk kommunistprovokatör vid en 1 maj-demonstration i Göteborg uppstod tumult vilket ledde till att nationalisten fick föras till sjukhus.

Den nationalistiske Youtubeprofilen och kommunistprovokatören Den nödvändiga intoleransen, även kallad Ulven, blev under dagen misshandlad av rödingar i samband med en antikommunistisk aktion. I ett videoklipp man kan se hur flera rödingar misshandlar honom med diverse tillhyggen. Han fick senare uppsöka vård för de huvud- och ansiktsskador som uppstått.

Enligt den judiskt ägda tidningen Göteborgsposten ska han ha utgett sig tillhöra Nordiska motståndsrörelsen, något som inte stämmer. Handgemänget med syndikalister skedde i Göteborg i höjd med Första Långgatan och Nordhemsgatan, där syndikalisterna höll en första maj-demonstration. Bråket började cirka klockan 13.40. Enligt polisens första uppgifter till tidningen GP ska det röra sig om fyra nationalister som närmat sig syndikalisternas demonstrationståg. Bråket ska ha börjat i samband med det, enligt polisman Christer Fuxborg.

Polisen har dock hittills lämnat knapphändiga uppgifter om bråket. De tre andra nationalisterna kördes enligt uppgift bort från platsen av polisen efter ett utnyttjade av polislagen paragraf 13. Detta innebär att de av polisen misstänktes antingen försöka störa den allmänna ordningen, eller att de utgjorde en omedelbar fara för denna.

Ännu är ingen syndikalist misstänkt för brott, men detta kan komma att ändras när polisen har genomfört och gått igenom förhören med de inblandande och samlat information från eventuella vittnesmål. Ett vittne som inte deltog i syndikalisternas demonstrationståg uppger att den misshandlade mannen började skrika ”glåpord” mot demonstranterna och att detta föranledde några syndikalister eller anhängare till dem lämna demonstrationståget och anfalla nationalisten.

— Det var ett par stycken som hoppade ut från tåget och pucklade på honom med fanor och någon pinne, säger vittnet till GP.

Youtubeprofilen Den nödvändiga intoleransen har tidigare gjort flera uppmärksammade antikommunistiska aktioner. Två av dem, på första maj 2016 och 2017, kan ses nedan:

Källa:
Nazist till sjukhus – försökte störa demonstrationståg


  • Publicerad:
    2018-05-01 18:00