USA Den katolske ”munken” Christian Matson deklarerade i söndags att han i själva verket är en ”kvinna”. Nu säger munktransan att kyrkan måste lära sig ”hantera” så kallade transpersoner i hierarkin.

Det är sajten Religious News Service som skriver om ”broder” Christian Matson, en så kallad stiftseremit i den amerikanska delstaten Kentucky, som i söndags ”kom ut” som transa. Munkens utspel skedde med fullt godkännande av hans överordnade, biskop John Stowe av Lexingtons stift.

”Denna söndag, på pingstdagen 2024, planerar jag att komma ut offentligt som transsexuell”, skrev munken till sajten redan förra fredagen.

Enligt uppgift ska transan, som lever som eremit i en enslig stuga bland Appalacherna, ha rådgjort med en kanonisk jurist inför sin konvertering till katolska kyrkan. Anledningen var att han redan då ansåg sig vara en kvinna, medan katolska kyrkan beslutat att personer som genomgått könsbyte inte kan ingå äktenskap eller vigas till präster.

Matson ska då ha fått rådet att bli en stiftseremit, vilket är en person som svär trohet till en stiftsbiskop och lever ett liv i avskildhet och bön, något som enligt juristen ”kunde visa sig mindre utmanande än att ansluta till en etablerad munkorden”. Enligt Matson ska juristen ha hävdat att ”det inte är något problem” så länge han kunde hitta en biskop som kan ”acceptera” situationen. Detta eftersom det inte görs någon åtskillnad av kön bland stiftseremiter, samtidigt som de lever isolerade från andra.

Efter detta ska Matson under ett årtionde förgäves ha sökt efter katolska sammanhang där han skulle kunna ”komma ut”, innan han hittade biskop Stowe. Nu skryter han om att vara den första ”transsexuella” munken i Romersk-katolska kyrkans historia.

Han säger också att kyrkan måste acceptera honom ”som han är”.

— Ni måste lära er att hantera oss [transor] eftersom Gud har kallat oss till denna kyrka, säger Matson.