GLOBOHOMO När kardinalerna menade sig ha fått ett svävande svar på sitt ifrågasättande av påvens fortsatta ledarskap med anledning av hans hållning i homofrågan, skickade de en omformulerad version – med en ny påvlig linje som resultat.

Vid sidan om sitt vurmande för folkutbyte i vita länder har påve Franciskus sedan länge gjort sig känd för sin hbtq-vänlighet. Nu har han dock överträffat sig själv på det senare av dessa två områden, då han sedan helt nyligen förespråkar att katolska präster framöver i kyrkans namn ”från fall till fall” ska kunna ”välsigna samkönade förhållanden”.

Påven framförde förslaget i ett brev till sina förmodligen hårdaste kritiker inom de katolska leden, för det var skrivet som svar på en så kallad dubia (latin för ”tvivel”) med fem konservativa kardinaler som avsändare. Det han mottagit var med andra ord en officiell begäran om ett ja eller nej från en sittande påve angående hans fortsatta ledning av kyrkan.

Kardinalerna Walter Brandmuller, Raymond Leo Burke, Juan Sandoval Iniguez, Robert Sarah och Joseph Zen Ze-kiun, levererade dubian till påven först i form av ett brev som skickades den 10 juli. Detta fokuserade på ett kommande oktobermöte med biskopar och inkluderade frågor kring hans påstådda nya avsikt att välsigna samkönade förhållanden samt en begäran om ett klargörande i frågan om huruvida eller ej han avser öppna dörren för kvinnliga präster genom vigning.

Enligt ett blogginlägg av den amerikanske kardinalen Raymond Burke, omformulerade de fem kardinalerna, ”missnöjda med de otydliga svaren i påvens svarsbrev” som de var, ”dubia-brevet” och skickade en ny version av det till honom den 21 augusti.

Påvens svar – en ny linje

Vatikanen släppte sedan ett officiellt brev på spanska daterat den 25 september undertecknat av kardinal Victor Manuel Fernández, Vatikanstatens nytillsatte doktrinchef. I brevet citeras påven Franciskus svar på den senare versionen av den dubia som han mottagit.

I frågan om homosexuella förbindelser upprepar påven här att kyrkan bara erkänner äktenskap som en förening mellan en man och en kvinna, men öppnar dörren för välsignelser av individer i samkönade förhållanden.

När du ber om en välsignelse uttrycker du en begäran om hjälp från Gud, en bön för att kunna leva bättre, en tillit till en far som kan hjälpa oss att leva bättre”, skriver påven och tillägger:

Det åligger prästerskapet här, dels att iaktta försiktighet, dels att på ett adekvat sätt urskilja om det finns former av välsignelse, efterfrågade av en eller flera personer - som inte förmedlar en felaktig uppfattning om äktenskapet.

Påvens svar tycks motsäga hans uttalande i mars, då han hävdade att kyrkan omöjligen kan välsigna samkönade förhållanden, då man ”inte kan välsigna synden”.

Denna utveckling har i medier satts samman med ett beslut taget av den tyska kyrkan i mars och som implementerades i augusti, när en rad samkönade förhållanden fick en katolsk välsignelse av flera präster i staden Köln.

När det gäller frågan om prästvigning av kvinnor var påven i sitt svarsbrev tydlig med att han håller fast vid den nu avlidne påven Johannes Paulus II:s ord, som 1994 fastslog att den (katolska) kyrkan ”inte har någon auktoritet” att prästviga kvinnor, och tillade att frågan ändå behöver studeras – ”för utbildande av dem som hyser tvivel rörande vad som är rätt och fel här”.