EKONOMI. Kina vill nu bli av med den amerikanska dollarn som världsledande valuta. Anledningen är att USA uppges rasera hela världsekonomin genom sina politiska beslut.

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua skriver att man bör plocka ner USA från sin styrande position och ”av-amerikanisera” världen. Genom att införa en ny världsvaluta menar man att det skulle kunna gå att spela ut den amerikanska dollarn. Genom den nya valutan hindrar man USA:s skadliga beteende från att smitta av sig till resten av världen, skriver nyhetsbyrån.

”I såna här tider när andras öden är i händerna på en hycklande nation måste en ny världsordning införas, i vilken alla nationers, stora som små, fattiga som rikas intressen respekteras och skyddas”, beskriver nyhetsbyrån sin lösning på det oroliga ekonomiska läget i världen.

Xinhua menar även att tillväxtekonomierna bör ha större inflytande i internationella finansinstitut som Världsbanken och Internationella valutafonden. Man skriver dock att den beskrivna åtgärden är en tankeställare och inte ett försök att sätta USA helt ur spel: ”Naturligtvis är inte syftet med dessa förändringar att USA ska helt kastas åt sidan, någonting som också är omöjligt. Snarare är det för att uppmuntra Washington att ta en mer konstruktiv roll för att lösa globala angelägenheter.”

Kina äger statspapper i USA till ett värde av otroliga 12,8 biljoner dollar. Det gör landet till den enskilt största fodringsägaren av USA:s statsskuld.

Källa:
Kina vill se att världen av-amerikaniseras


  • Publicerad:
    2013-10-15 17:30