TEKNIK. Kina anser Storbritannien vara en lydig lillebror till USA som utfärdar ett ”grundlöst” förbud mot Huaweis produkter.

Från och med 31 december i år blir det i Storbritannien förbjudet att köpa 5G-produkter från kinesiska Huawei. De kinesiska produkterna får då inte användas i brittiska telekomnätverk.

På tisdagen lovade brittiska regeringen att Huawei ska vara borta från landets 5G-nätverk senast 2027, trots varningar från Kina om motåtgärder.

— Alla beslut och handlingar [av Storbritannien] måste ha kännbara konsekvenser, sade Hua Chunying, en av talesmännen för Kinas utrikesdepartement.

USA:s president Donald Trump har tagit på sig hela äran för att Storbritannien nu har fattat detta beslut. På tisdagen sade Trump stolt att ”ingen tidigare administration har varit lika hård mot Kina”.

Hua Chunying säger att Storbritannien nu har agerat koordinerat med USA för att utsätta Kina för att diskriminera, tränga undan och eliminera Huawei. Landet är USA:s lilla knähund, säger hon.

Huawei har hamnat i fokus för vad USA hävdar är ett hot mot USA:s digitala säkerhet. Kritiker menar att ”den fria marknadens USA” bara vill göra sig av med en stark konkurrent på IT-marknaden.

USA ställer och styr
Trump har hotat andra länder att lyda USA. Han sade själv att han utövat påtryckningar mot andra stater.

— Om de vill göra affärer med oss, får de inte lov att använda [Huawei]. Vi har övertalat många länder, många länder, och jag gjorde det själv, för det mesta, att de inte ska använda Huawei eftersom vi anser att det är en osäker säkerhetsrisk. De är en stor säkerhetsrisk, sade Trump.

Kina säger att Storbritanniens beslut markerar en ny brittisk attityd gentemot Kina som kommer att orsaka ”djup skada för förtroendet mellan Kina och Storbritannien både inom näringslivet och inom diplomatin”.

Samtidigt säger Trumps regering idag att man kommer att utföra reseförbud för Huaweianställda och andra kinesiska företag som USA anser assisterar auktoritära regeringar som bryter mot mänskliga rättigheter, inklusive Kinas västra Xinjangprovins.

USA: utrikesminister Mike Pompeo spär på kritiken mot Kina och hävdar att ”en del Huaweianställda förser den kinesiska regimen som bryter mot mänskliga rättigheter med information. Telekomföretag världen runt bör fundera över sin roll. Om de gör affärer med Huawei, gör de affärer med förbrytare mot mänskliga rättigheter”, sade Pompeo.

Mike Pompeo säger dock emot Trump och hävdar att USA inte hade med Storbritanniens beslut att göra. USA har inte utövat påtryckningar, hävdar han.

— Jag tror faktiskt att de beslutade detta själva på grund av att deras säkerhetsteam kom fram till samma slutsatser som vårt har gjort, hävdar Pompeo.


  • Publicerad:
    2020-07-15 19:00