Nordfront rapporterade tidigare igår om att JK har startat en förundersökning mot nättidningen Realisten. Nordfront har nu tagit del av delbeslutet där JK listar fyra kommentarer som kan falla under lagparagrafen hets mot folkgrupp och kan nu avslöja vilka kommentarer det rör sig om.

En av kommentarerna som JK nu granskar riktar stark kritik mot att zigenare befinner sig i Sverige. Kommentaren publicerades den 6 november förra året men togs senare bort av redaktionen den 20 november. I kommentaren stod bland annat följande:

”Det var tusan så många zigenare vi plötsligt har inplanterat här i landet, och till vilken nytta? […] För förlåt mig men det folket år ju parasiter och ingenting annat, det ända dom kan är att vara oärliga, och hur mycket närvaro har dom i skolorna? […] Sverige har blivit en ren soptipp. Vi kommer snart att likna ett f.d. öststatsstad, eller ännu värre en kolloni från Afrika.”

Den andra kommentaren godkändes och publicerades till artikeln ”Löss och annan ovälkommen ohyra” den 21 november förra året. Kommentaren löd: ”Annan ovälkommen ohyra, är det fler än jag som tänker på Somalier?”

Till artikeln ”Somalier: Sveriges fel att vi inte jobbar” skrev en användare en humoristiskt menad kommentar där personen länkade till en Youtube-film med en låt av Djungeltrubadurens och postade texten i kommentarsfältet.

”I Sverige finns en oskriven regel:
säg aldrig neger till en man som är svart som natten, som natten
Men den regeln den vill jag inte följa
En neger är en neger – det är inget man ska dölja, ska dölja…”

I en artikel om tjuvaktiga polacker som publicerades den 16 december uttrycker en norrman att man kan bekämpa invandring med insektsmedel: ”Invandrare. Eneste må bekjempe svermen på er å igjen tillate sprøyting av DDT…”

Justitiekanslern bedömer att lagparagrafen hets mot folkgrupp kan användas mot nättidningen eftersom kommentarerna är förhandsmodererade.

Kommentarerna ovan är utdrag från JK:s delbeslut (dnr 8597-12-31, dnr 8598-12-31, dnr 8599-12-31, dnr 8702-12-31, aktbilaga 10, 4, 3, 5.) och ska inte tolkas in i något annat sammanhang. Nordfronts syfte med att återge inlägget är inte att uttrycka missaktning för någon folkgrupp utan utgör istället ett led i nyhetsförmedlingen.


  • Publicerad:
    2013-01-09 21:37