ÖRNSKÖLDSVIK. Ronie Berggren är en känd norrländsk poddare som bland annat använts som USA-expert av Sveriges Radio och intervjuat många kända opinionsbildare. Nu har JO kommit fram till att Berggren trakasserats av kommunalanställda vänsterextremister i Örnsköldsvik.

Amerikanska utrikesanalyser är en känd norrländsk blogg/podd som drivs av den socialkonservative författaren Ronie Berggren. Berggren är expert på utrikespolitik och religion och har bland annat fått sina analyser publicerade i Sveriges Radio (SR).

Nu har Justitieombudsmannen (JO) kommit fram till att Ronie Berggren har utsatts för repressalier av Örnsköldsviks kommun. Vad som hänt är att kommunanställda har hindrat honom från att få anställning på ett HVB-hem på grund av hans politiska åsikter. Enligt dessa skulle ”islamhat” göra de främlingarna på boendet rädda, så rädda att de skulle kunna utsätta Berggren för våld.

De kommunanställdas våldsfantasier mot Berggren underkändes dock av JO, som menar att det rör sig om ett brott.

”Nämndens åtgärd att återta erbjudandet om anställning framstår som en reprimand mot Ronie Berggren för de åsikter han fört fram på sociala medier”, skriver JO i domen.

Enligt SVT var det chefen på enheten för socialt stöd som konspirerat tillsammans med två eller flera hittills okända kommunanställda.

Örnsköldsviks kommun styrs av Socialdemokrater tillsammans med Vänsterpartiet. Därför kan man inte förvänta sig att brottet mot det lagstadgade repressalieförbudet kommer att leda något straff för de skyldiga.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-11-19 11:00