NORGE. Idag inleddes rättegången mot tre personer som står åtalade för att bland annat ha stridit för terrororganisationen Islamska staten.

NORGE

En 30-årig man och två något yngre bröder står åtalade för att ha hjälpt Islamska staten under deras strider i Syrien, rättegången inleddes idag i Oslo. Två av de åtalade är misstänkta för att ha deltagit i väpnade stridigheter för terrororganisationen medan den tredje ska ha försökt skicka ner bland annat militära skyddsvästar till IS.

Bakom åtalen står den norska säkerhetspolisen PST som uppges ha lagt ner stora resurser på att övervaka de åtalade och samla in bevismaterial. Enligt landets media består bevisningen främst av avlyssning och bilder som knyter de två stridande till den norsk-chilenske islamisten Bastian Vasquez.

Ny lagparagraf
Åtalen går under en ny lagparagraf som landet införde 2013 och innebär att det är förbjudet att bland annat delta i en terrororganisations verksamhet eller ge den hjälp, ekonomiskt eller materiellt. Om de åtalade döms för brottet kan de vänta upp till sex års fängelse.

Det är nu första gången som den nya lagen prövas i domstol och det är nu oklart hur utfallet kommer att bli. En av de åtalde männens försvarsadvokat menar bland annat att lagen inte ska kunna användas ”retroaktivt”.

— Det speciella med det här fallet är ju att min klient var i området i Syrien innan den här bestämmelsen trädde i kraft. Det här kommer vara en principiell och rättslig fråga som måste prövas av rätten, säger Fredrik S. Brodwall som försvarar en av de tre åtalade.

Källa:
Första rättegången i Skandinavien mot IS-krigare


  • Publicerad:
    2015-02-24 18:40