Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Norge åtalar IS-krigare

Av Redaktionen, 2015-06-30
redaktionen@nordfront.se

NORDEN. Åklagare i Norge kräver nu åtta års fängelse för en man som misstänks ha krigat för Islamska staten och andra jihadistiska organisationer i Syrien.

Hösten 2013 begav sig den åtalade mannen till Syrien, men återvände till Norge där han har medborgarskap efter att ha skottskadats i benet i början av 2014.

Under sin tid i Syrien misstänks mannen ha krigat för Islamiska staten och den al-Qaida-lierade gruppen al-Nusra. Mannen själv hävdar att han endast arbetat humanitärt.

Mannens försvarsadvokat hävdar dock att det inte går att döma mannen för brott då han menar att den syriska regimen inte är legitim och att man därför inte kan terrorstämpla den som strider mot regimen.

Norge dömde tidigare i år tre personer som haft samröre med Islamska staten till fängelse, då blev straffen från sju månader till fyra år och nio månader.

I Sverige är det dock ingen som döms för terror-resor, istället får ex-terrorister gå före i bostadskön. Även politiker har menat att IS-terrorister bör få rätt till särskilda jobbinsatser för att komma in i samhället.

Källa:
Man som stred för IS åtalad i Norge


  • Publicerad:
    2015-06-30 19:15