SYRIEN. Terrororganisationen IS har enligt tyska poliskällor stulit 3 800 syriska pass i den syriska staden Raqqa. De stulna passen kan användas av islamisterna för att ta sig till Europa.

Den tyska polisen har nyligen fått reda på att den ökända terrororganisationen Islamska staten har stulit cirka 3 800 syriska pass i den syriska staden Raqqa. Tyska poliskällor säger också att passen kan användas av IS-medlemmar för att ta sig till Europa.

— I princip skulle islamistiska terrorister kunna använda dessa pass för att ta sig till Europa, säger en talesperson från tyska Bundeskriminalamt. Talespersonen tillägger att risken för att terrorister skulle använda passen för att ta sig till Europa är relativt liten men ger dock ingen förklaring till varför islamister inte skulle använda sig av passen.

Passen kan även användas av islamisterna för att ta sig över den syriska gränsen till Turkiet då turkiska myndigheter tillåter alla syriska medborgare att passera gränsen. På så vis kan IS-terrorister resa genom Turkiet för att sedan ta sig till Europa. Brittiska Sky News rapporterar också att vem som helst kan på bara några timmar skaffa sig ett komplett syriskt pass med foto, vederbörliga stämplar och nytt namn. Priset för ett syriskt pass ligger på runt 6 000 kronor.

De tre muslimska flickorna som reste från Storbritannien till Syrien för några veckor sedan i syfte att bli fruar åt män ur IS har nu använt sig av falska syriska pass för att ta sig till Turkiet.

Källa:
Islamister stal tusentals syriska pass


  • Publicerad:
    2015-03-02 13:55