INRIKES. Kriminalvården misslyckas med över en tiondel av alla utvisningar vilket kostar Sverige miljontals kronor.

Nordfront rapporterade nyligen om att Kriminalvården misslyckades med att utvisa en rasfrämling till Jordanien. Ursäkten uppgavs vara en ”miss i kommunikationen” med det jordanska inrikesdepartementet. ”Missen” resulterade i att invandraren fick återvända till Sverige igen för en kostnad av flera hundra tusen kronor.

Detta var inte den första gången som Kriminalvården misslyckats med en utvisning. Från och med den 1 januari 2016 tills i mitten av juli 2017 har Kriminalvården chartrat plan till en kostnad av sammanlagt 45 miljoner kronor. Deras uppdrag har varit att utvisa 908 rasfrämlingen, där 124 av försöken på något vis har misslyckats.

Anledningarna uppges vara många, bland annat att den utvisningsdömde i vissa fall inte har dykt upp. I andra fall ska hemlandet inte ha godkänt sin medborgares resehandlingar men det har också förkommit att resehandlingarna har varit ofullständiga. Som om inte det vore nog så har Kriminalvården även avbokat specialchartrade plan till en kostnad av 657 000 kronor.

Den slutgiltiga prislappen för Kriminalvårdens slösande med skattepengar kan dock vara högre än vad som har framkommit. Detta eftersom att den europeiska gränskontrollbyrån Frontex i vissa fall hjälper till att bidra ekonomiskt till utvisningarna, bland annat med en fast summa på 9 miljoner kronor per år.

Källa:
Utvisningar med chartrade plan misslyckas


  • Publicerad:
    2017-08-17 21:40