INRIKES. Minst tio procent av alla utvisningsdömda utvisas aldrig utan släpps ut på gatan där de kan begå nya brott. Just nu beräknas över 600 utvisningsdömda finnas på fri fot i landet och polisen vet inte var de är. Utländska medborgare får som praxis straffrabatt om de samtidigt döms till utvisning, vilket innebär att de får kortare fängelsestraff än svenskar som begått samma brott.

Morgan Johansson (S) ville inte kommentera svårigheterna att verkställa utvisningar av dömda invällda brottslingar eller det faktum att över 600 av dem är på fri fot i Sverige. Genrebild. Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0).

Varje år döms i snitt 670 utländska brottslingar till utvisning ur Sverige efter avtjänat fängelsestraff. Av dessa blir mer än tio procent aldrig utvisade utan stannar i landet, skriver Expressen. Just nu befinner sig minst 600 utvisningsdömda brottslingar på fri fot i landet.

Detta innebär att grova återfallsförbrytare får stanna eftersom det ”inte går” att verkställa utvisningen. Många får även ett reducerat straff eftersom de kan ”lida men” av en utvisning till hemlandet – även om utvisningen aldrig verkställs.

Detta är ett ämne som skyddas av sekretess och obefintlig statistik. Det finns heller ingen myndighet som känner till hur många av de utvisningsdömda som finns kvar i Sverige eller var dessa befinner sig, avslöjas i radioprogrammet ”I lagens namn” i P1.

Efter att programmets reporter stängt av sin mikrofon berättar polisen att de upprepade gånger gripit utvisningsdömda brottslingar som sedan släppts ut på gatan, där de sedan i många fall begår nya brott. En av få polismän som öppet vågar träda fram är fältpolisen Peter Larsson i Göteborg:

— De fall där jag varit med och gripit gäller våldtäktsmän. Jag tänker på kvinnorna hur de känner när de ett antal år senare springer på den här individen på gatan. Jag vill inte ens tänka på hur de känner. Jag vet hur jag själv känner och det är frustration och ilska, säger Larsson i programmet.

En anledning till att personer inte utvisas är att Sverige genom internationella konventioner inte ”får utvisa” till länder där personen kan riskera död, krig eller tortyr. En polis berättar att många ljuger om sin identitet och att vissa ”spottar, bråkar, kletar ned sig med avföring” så att de inte kan placeras på ett vanligt passagerarplan.

Vissa länder tar helt enkelt inte emot sina medborgare, om dessa inte återvänder frivilligt.

— Det är ju skrattretande! Vi kan inte ha ett system som bygger på frivillighet när man begått grova våldsbrott i Sverige. Det är ju en skymf mot brottsoffren, kommenterar Larsson i programmet ”I lagens namn”.

— Våra fem problemländer är Irak, Iran, Somalia, Libanon och Eritrea. Till dem kan du återvända frivilligt. Men om du väljer att inte göra det, har vi väldigt begränsade möjligheter att verkställa det med tvång, berättar Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, i programmet.

Utländska medborgare som begått brott i vårt land får som praxis 10-20 procent lägre straff när de samtidigt döms till utvisning – även om de aldrig blir utvisade i praktiken. På så sätt får de kortare fängelsestraff än svenskar som döms för samma brott.

— Jag känner mig sviken av de politiker jag tidigare stött. Det här är en viktig fråga för mig i nästa val. Jag har ändrat uppfattning, jag är inte alls lika vänster som jag var tidigare, säger en kvinna som Expressen talat med.

Radioprogrammet gav även möjlighet åt justitieminister Morgan Johansson (S) att kommentera men ministern valde att avböja.

Nordfront uppmärksammade under gårdagen att Johansson och stora delar av det politiska etablissemanget, inklusive lögnmedia och rättsväsendet, vill ge sken av man verkar för att grovt kriminella lättare ska kunna utvisas ur landet.


  • Publicerad:
    2020-08-16 20:00