INRIKES. Två män rymde förra veckan från Migrationsverkets förvar. Den ena mannen hade sökt asyl i Sverige under falsk identitet och är dessutom mordmisstänkt i hemlandet, någonting som myndigheten visste om. Varför han istället inte satt häktad är oklart, detta samtidigt som myndigheten och gränspolisen skyller slarvet på varandra.

Förra veckan rymde två rasfrämlingar från Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg. Den ena mannen hade sökt asyl i Sverige under falsk identitet och är dessutom misstänkt för ett mord i sitt hemland Georgien. Dessa uppgifter var tydligen någonting som Migrationsverket även hade vetskap om.

Gränspolisen uppger sig vara kritisk till att den misstänkte mördaren istället inte hade flyttats till häktet. Detta är dock ett beslut som Torbjörn Nyberg, chef för Migrationsverkets förvar, försvarar.

— Polis och åklagare får ju ta ställning till om en person ska häktas, om det är en sådan grund för misstanke. Vi är ingen brottsutredande myndighet, det är inte vårt uppdrag, säger Nyberg.

Lars Skoglund, som är gränspolis i Göteborg, lägger dock över ansvaret gällande den mordmisstänkta rasfrämlingen på myndigheten.

— Han satt ju förvarstagen på utlänningslagen, så det åligger Migrationsverket att besluta om placeringsplats. Hade personen i fråga varit kvar i förvar hade ju Georgien sannolikt begärt honom utlämnad, säger Skoglund.

Enligt Skoglund borde även den andra mannen som rymde egentligen ha suttit häktad. Mannen, som är från Marocko, är dömd för narkotikabrott i Sverige och hade nyligen avtjänat ett fem månader långt fängelsestraff och skulle därefter utvisas. Efter att mannen hade avtjänat fängelsestraffet flyttades han till förvaret i väntan på att utvisningen skulle verkställas.

Källa:
Rymde från förvaret – misstänks för mord i Georgien


  • Publicerad:
    2018-01-15 20:20