UTRIKES. FN:s ”flyktingorgan” UNHCR riktar skarp kritik mot kroatisk polis efter att dessa har skyddat Kroatiens gränser från inflöde av främlingar.


Yotubeklipp där invadörer gråter ut om att man bland annat fått utstå prygel av kroatisk polis i samband med att man försökt att forcera landets gränser illegalt.

The Guardian rapporterar att FN:s så kallade flyktingorgan UNHCR nu anklagar kroatisk polis, dels för att stoppa inflödet av migranter till landet och dels för att använda ”olämpliga metoder” vid sådana avvisningar. Gränsöverträdare ska ha fått kors spraymålade på sina huvuden.

I artikeln framgår att globalister varken i sina organisationer eller sina medier tolererar att Kroatien skyddar sina gränser från massmigration. Samtliga metoder för att stänga gränsen som redogörs för i artikeln förklaras antingen utgöra ”övergrepp” eller vara olagliga.

Bakgrunden är att FN nu bett Kroatiens regering att utreda anklagelser om ”kränkning” av migranter som korsar gränsen mellan Bosnien och Kroatien. Kroatisk polis påstås nämligen spraymåla huvudet på asylsökare med kors när dessa försöker ta sig in i Kroatien från Bosnien.

The Guardian ska ska mottagit ett antal foton på vad asylaktivistorganisationer beskriver som ”det senaste exemplet på förnedring av migranter som kroatiska myndigheter gjort sig skyldiga till”.

— Det är uppenbart att en av de avsedda effekterna av detta agerande är att förnedra flyktingar och migranter som försöker korsa gränsen, säger Jack Sapoch från No Name Kitchen (NNK), en icke-statlig organisation som opererar i området nära gränsen, och är ansluten till övervakningsorganisationen The Border Violence Monitoring Network.

— Såvitt jag kan se är detta konsekvensen av en av två intentioner. Antingen använder kroatiska myndigheter sprayfärg för att kunna identifiera och förnedra dem som korsar gränsen flera gånger, eller, vad värre vore, använder de denna taktik för att psykologiskt traumatisera dessa män – av vilka en övervägande majoritet är muslimer – med en religiös symbol, fortsätter han.

Kroatisk polis ska utan resultat ha kontaktats för en kommentar. Kroatiska myndigheter har dock i andra sammanhang betonat det nödvändiga i att skydda landets gränser.

Varje natt försöker många ”asylsökare” ta sig in i Kroatien från Bosnien. The Guardian ondgör sig över att ”stora skaror kroatiska gränspoliser väntar dem vid gränsen” samt över att dessa poliser är ”beväpnade med batonger, pistoler och skyddsglasögon med mörkerseende när de bevakar de EU:s längsta yttre gräns”. FN:s flyktingorgan UNHCR säger sig vara ”djupt oroat över det våld och den dåliga behandling av migranter och flyktingar som kroatisk polis gjort sig skyldig till”.

— Vår organisation har tidigare erhållit, och sedan tillsammans med myndigheterna delat, trovärdiga rapporter från människor, som uppger att de illegalt sänts tillbaka från Kroatien till Bosnien Herzegovina och Serbien, säger Zoran Stefanović, UNHCR:s regionala kommunikationsofficer för Centraleuropa till The Guardian.

— UNHCR har bett den kroatiska regeringen att utreda alla anklagelser om överträdelser och övergrepp samt att upprätta ett oberoende utvärderingsorgan med syftet att säkra fakta om situationen vid gränsen, fortsätter han.

Mellan september 2019 och januari i år rapporterade UNHCR till de kroatiska myndigheterna om hundra fall av ”olagliga tillbakasändningar” från Kroatien till Bosnien och Serbien.


  • Publicerad:
    2020-05-16 08:00