AFGHANISTAN. USA har tvingats erkänna att de bombat ett civilt sjukhus i Kunduz. Landet menar dock att sjukhuset var en av talibanernas baser, något som tillbakavisas av Läkare utan gränser.

Nato, har många civila offer på sitt samvete.

Nato med USA i spetsen har många civila offer på sitt samvete.

Den amerikanska militärens befälhavare i Afghanistan, John Campbell, har erkänt att man bombat ett civilt sjukhus som drevs av Läkare utan gränser i staden Kunduz. Attacken ska ha skördat totalt tjugotalet civila offer, varav runt tio var patienter och lämnat trettiotalet skadade. Flera patienter står nu även utan sjukvård då sjukhuset inte kommer att kunna återuppta verksamheten inom en snar framtid.

— Personalen sprang ut då byggnaden fattade eld. Efteråt fick med djup sorg konstatera att 10 patienter omkom. Sex av dem befann sig på intensiven och kunde inte lämnade byggnaden. De brann levande i sina sängar, många av dem var barn, uppgav Maini Nikolay, chef för Läkare utan gränsers operationscenter i Bryssel, i ett tidigt skede.

Först menade man att sjukhuset bombades av misstag, men nu har USA tillsammans med Nato inlett en förundersökning eftersom man misstänker att sjukhuset även fungerade som en bas för muslimska terrorister. Påståendet tillbakavisas dock av Läkare utan gränser som menar att de visst behandlade patienter tillhörande talibanerna, men att de hjälper alla som behöver vård.

— Det är totalt svammel att hela sjukhuset faktiskt var talibernas bas. Det var ett neutralt sjukhus som hade stängsel omkring sig och var bevakat. Bakom stängslet fanns enbart patienter och personalen. Vad man än säger så var det ett verksamt sjukhus där vi vårdade de sårade. Patienter är alltid patienter. Och vi ger jämlik behandling till dem alla. Patienter har inga vapen, och vi bryr oss inte vilka de är. Är du sårad så får du behandling, menar Nikolay.

Källa:
Läkare utan gränser: det fanns aldrig någon Taliban-bas
USA erkände bombardemang av sjukhuset i Kunduz


  • Publicerad:
    2015-10-06 19:00