SVERIGE. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har avslöjats vara dyr i drift. Bland annat ska han ha använt skattepengar till språkkurser i engelska, dyra resor och hyrbilar i samband med dessa.

Sven-Erik Bucht.

Sven-Erik Bucht.

Den socialdemokratiske landsbygdsministern Sven-Erik Bucht sparar inte på skattebetalarnas pengar. Efter en genomgång av hundratals kvitton har det avslöjats att han bland annat spenderat 259 000 kronor på språkkurser i engelska samt att han rest vida omkring världen i syfte att främja svensk livsmedelsimport bland annat. Bucht har också ertappats med att ha slösat stora summor pengar på hutlöst dyra hyrbilar och taxiresor inom landet.

— Medarbetare i regeringskansliet kan erbjudas enskilda lektioner i språk om det finns särskilda behov av att undervisningen anpassas till rätt nivå, säger presskommunikatör Cajsa Holm på regeringskansliet.

Regeringskansliet erbjuder ministrar att nyttja hyrbilar för att de ska kunna bo på andra platser än i Stockholm. Bucht har exempelvis rätt att resa hem till sin bostad i Tornedalen en gång i veckan. En normal kostnad för att ha hyrbil en helg brukar ligga på omkring 2 000 – 5 000 kronor. Bucht har dock lyckats spendera hutlösa 17 000 – 19 000 kronor på hyrbil under vardera helg. Han har också tagit taxi som kostat 5000 kronor tur och retur till hemmet i Tornedalen.

Buchts utlandsresor med flyg till bland annat Kina, Japan och Bryssel har också blivit kostsamma. Som exempel kan nämnas att en enda resa till Kina i november 2015 gick loss på 48 500 kronor. I mars i år reste Bucht från Luleå till Tokyo för en kostnad av 54 500 kronor och i september gjordes en resa till Kazakstan med en prislapp på 27 600 kronor. Enligt regeringskansliets policy är det acceptabelt att resa i business class vid ”pressat tidsschema”.

Vid ett flertal tillfällen har landsbygdsministern tagit regeringsflyget till EU-möten och även bjudit med sin fru.

Sven-Erik Bucht vill inte kommentera sitt slösande av skattepengar utan låter enbart hälsa genom sin pressekreterare att samtliga kostnader för såväl resor som språkkurser ligger inom ramarna för regeringskansliets policy för statsråd.

Källa:
Bucht har gått kurser för en kvarts miljon


  • Publicerad:
    2016-11-01 13:00