MEDIA. Lars Lindström blottade nyligen sin egen okunskap när han hävdade att Oden enligt legenden måste ha varit en ”inskränkt”, rigid och trångsynt” karaktär då han bara hade ett öga.

oden

Expressen-skribenten Lars Lindström är antagligen en av de mest rabiata och obegåvade krönikörerna i Sverige. I slutet av förra månaden skrev han en artikel med rubriken ”Dags att ta vårt land tillbaka, från vitmaktretoriker och hobbynazister”. Artikeln handlade om Soldiers of Odin (SoO) och innehåller formuleringar som följande mening:

Mer än 6 000 svenskar ger helt öppet, med namn, bild, yrke och bostadsort, sitt stöd till en heilande vitmaktsekt.

Förutom att förarga sig över att tusentals svenskar stödjer SoO och att ”främlingsfientligheten” normaliseras i Sverige försöker Lindström göra sig lustig över att SoO använder den fornnordiske guden Oden i sitt namn. Lindströms bildning sträcker sig nämligen så pass långt att han vet att Oden bara hade ett ögat, vilket Lindström drar följande slutsats ifrån:

Jag vill bara tillägga en sak: Enligt legenden var Oden enögd, det vill säga inskränkt, rigid och trångsynt.

Det var dessa ”visa” ord som Lindström valde att avsluta sin krönika med. Problemet är bara att Oden offrade sitt öga för att bli vis och kunna se framtiden. Ett av de över 200 namn Oden är känd under är också ”Vandraren” och när han inte själv reste runt i världen använde Oden sina två korpar Hugin och Munin för att hålla sig uppdaterad om vad som hände. Så att Oden i den nordiska mytologin skulle vara ”inskränkt”, rigid och trångsynt” är raka motsatsen till sanningen.

Källa:
Dags att ta vårt land tillbaka, från vitmaktretoriker och hobbynazister


  • Publicerad:
    2016-04-10 16:25