INRIKES. En 40-procentig höjning av Livsmedelsverkets kontrollavgift riskerar slå ut småskalig livsmedelsproduktion på den svenska landsbygden.

Det lilla gårdsmejeriet Järvsö Gårdsmjölk fick en räkning på 19 000 från Livsmedelsverket. Skärmbild: Facebook.

Livsmedelsverkets chockhöjning av kontrollavgiften för livsmedelsföretag kan slå ut små lokala mejerier, skriver Land. Höjningen drabbade det småskaliga gårdsmejeriet Järvsö Gårdsmjölk som helt oförberedda fick en räkning på 19 000 kronor från Livsmedelsverket.

Järvsö Gårdsmjölk drivs av Isabell Enkvist och sambon Jon Görgård utanför Järvsö i Hälsingland. På gården finns åtta kor som lever på enbart gräs och hö.

Den ekologiska mjölken som blivit en stor succé säljs i en mjölkautomat i den lokala Ica-butiken i Järvsö och till kunder som kommer till gården.

Då affärsidén är att göra allt själva så sköter de allt från pastörisering av mjölken till att ta in höet. På så vis har de kunnat undvika stora lån för maskiner och liknande.

— Vi har inte högre pris på ekologisk lantmjölk än andra mejerier men eftersom vi inte har några mellanhänder får vi behålla det mesta själva, säger Isabelle.

Marginalerna är emellertid inte så stora och när räkningen från Livsmedelsverket kom så blev paret våldsamt överraskade.

Den kraftigt tilltagna summan berodde dels på att Livsmedelsverket debiterat för elva timmar – trots att besöket varade endast en timme. I räkningen specificerades inte om det ingick eventuellt för- och efterarbete.

— Det är en otroligt hög summa! Jag vill betona att jag tycker att det är bra med kontroller. Men jag kan inte förstå hur de kunde debitera för elva timmar när de bara var här i en timme, kommenterar Isabelle.

Det hade även skett en kraftig höjning av avgiften, från 1 225 kronor per timme till 1 720 kronor per timme, en höjning med 40 procent. Det är samma taxa för såväl små som stora livsmedelsföretag.

Paret har nu överklagat räkningen men oroar sig för hur det ska gå med småskalig livsmedelsproduktion på den svenska landsbygden.

— Jag tycker de höjda taxorna är så upprörande! Vill man ha kvar småskalig produktion på svensk landsbygd måste detta ändras, säger Isabelle med eftertryck.


  • Publicerad:
    2020-07-11 20:15