DJUR & NATUR Hundratals döda fåglar har hittats på västkusten. SVA misstänker att det rör sig om fågelinfluensa.

Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, har under de senaste veckorna fått in flera rapporter om döda fåglar längs stränderna. Framförallt på västkusten, men även längs Östersjön.

Än så länge är det inte många fåglar som har testats, men en del testats positiva för fågelinfluensa. Enligt ornitologen Niklas Aronsson kan sjukdomsutbrottet hota en del arter kraftigt.

— Sjukdomen är allvarlig och utgör ett hot mot biologisk mångfald, säger han till SVT.

9 av 10 ungar dog

Havssula, kentsk tärna, skrattmås och svarthuvad mås är några av de arter som riskerar att fara illa. Det har bland annat gjorts ett fynd av ett 70-tal döda ketska tärnor på en ö i Blekinge, vilket har resulterat i att 90-95 procent av ungarna har dött.

Liknande händelser har även rapporterats på Åland, konstaterar Birdlife Sverige.

Mörkertalet kan vara stort eftersom en stor del av fåglarna kan dö till havs, varnar Aronsson. Det kan röra sig om tusentals fåglar.

Uppmanar allmänheten att anmäla fynd

SVA uppmanar nu allmänheten att rapportera döda fåglar som de hittar, vilket kan göras via ett formulär. Vidare uppmanar man folk att inte röra döda djur om man inte bär handskar.

Rapporterna kan hjälpa myndigheten att kartlägga omfattningen av fågelinfluensan för att enklare bekämpa den.

— Det som också kan hända är att virus från vilda fåglar kan drabba tamfjäderfä, till exempel om vilda fåglar som kommer in i en rasthage och har direktkontakt med höns, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog på SVA, till Aftonbladet.