MANCHESTER. Punkare, gothare, emos och andra som tillhör ”alternativa subkulturer” har nu fått mer rättsligt skydd i Manchester. Dessa grupper ska skyddas av hatbrottslagstiftningen.

Dubbelt skyddad av Manchesterpolisen?

Dubbelt skyddade av Manchesterpolisen?

Förra veckan frågade sig Nordfront om det snart kommer vara straffbart att kritisera feminism i Norden. Anledningen är att en grupp av experter på antifeminism och högerextremism har föreslagit för Norges regering att antifeministiska uttalanden ska vara olagliga enligt lagen om hets mot folkgrupp. Att vilja och föreslå något är dock inte samma sak som att faktiskt få igenom ett sådant beslut och många har därför avfärdat det feministiska utspelet som både orimligt och ologiskt.

I England pågår emellertid just nu förändringar för att hatbrottslagstiftningen ska innefatta ytterligare kriterier. I Manchester har poliskåren som den första i landet gått ut med att ”medlemmar av alternativa subkulturer” nu ska skyddas av hatbrottslagen. Om du misshandlar exempelvis en punkare i Manchester kan du åtalas och dömas för hatbrott, även om det ”inte nödvändigtvis” innebär hårdare straff enligt polisens talesman i Manchester.

Upprinnelsen till det hela är den dödsmisshandel som skedde i Manchester på 20-åriga Sophie Lancaster, som var ”gothare”, år 2007. Gärningsmännen fick mycket hårda straff; två tonåringar, 15 och 16 år gamla, dömdes till 16 respektive 18 års fängelse för mord och tre andra tonåringar fick fleråriga fängelsestraff för grov misshandel. Under rättegången beskrev domaren dådet som ett ”hatbrott”.

Mordet på Sophie Lancaster används som skäl för att utvidga hatbrottslagstiftningen.

Mordet på Sophie Lancaster används som skäl för att utvidga hatbrottslagstiftningen.

Efter mordet på Sophie Lancaster startade hennes mor, Sylvia Lancaster, en kampanj i syfte att få dåd likt dessa att falla under hatbrottslagstiftningen och därmed dömas hårdare. 2009 fick hon till stånd ett möte med Storbritanniens dåvarande justitieminister, judiske Jack Straw, för att diskutera detta ämne. Han sade: ”Jag håller med henne om att större uppmärksamhet måste ägnas åt hatbrott som sker mot personer i alternativa kulturer som den gotiska.” Enligt Lancashire Telegraph ska Straw även ha sagt att han inte för tillfället inte kunde ändra på lagen i sig men att riktlinjerna som domare följer när de dömer istället kan ändras.

Som ett resultat av allt detta har Manchesters poliskår tagit initiativet att klassificera brott mot ”medlemmar av alternativa subkulturer” som hatbrott. Garry Shewan, biträdande polischef vid polisen i Manchester, säger till The Guardian:

Då vi arbetat med detta under en lång tid är jag stolt över att kunna säga att vi nu är den första polismyndigheten i landet att officiellt registrera alternativa subkulturer som ett sjätte kriterium för hatbrottsmotiv. Människor som vill uttrycka sin alternativa subkulturidentitet ska inte behöva tolerera hatbrott.

De alternativa subkulturer det handlar om är enligt polisen i Manchester ”gothrockare, emorockare, punkare och metal-fans”. Brott som sker mot dessa grupper behöver dock ”inte nödvändigtvis” leda till hårdare straff. I nuläget finns inga planer på att ändra hatbrottslagstiftningen på ett nationellt plan, men jämställdhetsministern, judinnan Lynne Featherstone, har tidigare sagt att de fem kriterierna som för närvarande finns för hatbrott är en ”inkomplett lista”.


  • Publicerad:
    2013-04-04 16:14