Dagens datum 18 september: Denna dag år 2001 skickades de första mjältbrandsbreven, innehållandes mjältbrand och antiamerikanska och antiisraeliska budskap, till nyhetsredaktioner i USA. Huvudmisstänkt för mjältbrandsattackerna blev senare en kristen sionist.

bruce_ivins

Exakt en vecka efter 11 september fick amerikanska nyhetsredaktioner brev med mjältbrandsporer skickade till sig. Flera skadades eller dog av attackerna och DNA kunde knytas till en biolog som var anställd av den amerikanska staten.

Mjältbrandsbreven skickades i två vågor. Den första kom den 18 september 2001 då fem olika brev skickades till fem nyhetsredaktioner. Av dessa var tre nyhetsstationer (ABC News, CBS News och NBC News) och två dagstidningar (New York Post och National Enquirer). Breven stämplades i Trenton, New Jersey, och samtliga mottagare, förutom Florida-baserade National Enquirer, fanns i New York. Den 5 oktober avled det första offret, en bildredaktör på tidningen Sun. Tidningen hade samma ägare, American Media, Inc, som National Enquirer dit breven skickades. Fyra dagar innan hade bildredaktören uppsökt sjukhus med en odiagnosticerad sjukdom som gjorde att han kräktes och fick andnöd.

Den 9 oktober kom nästa våg av brev, också de stämplade i Trenton, som skickades till två demokratiska senatorer, Tom Daschle i South Dakota och Patrick Leahy i Vermont. I fallet Daschle infekterades flera inom hans stab men också lokala polismän.

Sanering av mjältbrand i Washington 2001.

Sanering av mjältbrand i Washington 2001.

Fem dödades av mjältbrandsbreven. Det första offret var Robert Stevens, bildredaktören på tidningen Sun. Vidare dog två anställda inom posten i Washington, Thomas Morris Jr och Joseph Curseen, samt två ytterligare personer, Kathy Nguyen och Ottilie Lundgren, vars källa till exponering av bakterierna fortfarande är okänd. Minst 17 personer infekterades av mjältbrandsbreven, däribland en 17 månader gammal pojke och en assistent till nyhetsankaren Dan Rather på CBS.

Panik uppstod överallt. Postkontor stängdes i USA och beredskapen höjdes på postkontor även i Sverige. Svensk polis beslagtog också flera brev med ”misstänkt mjältbrandssmitta”, vilket dock senare visade sig vara falskt alarm.

Mjältbrandsbreven i USA fick också politiska konsekvenser. Breven hade nämligen undertecknats med antiamerikanska och antiisraeliska budskap. På ett av dem stod:

YOU CAN NOT STOP US. WE HAVE THIS ANTHRAX. YOU DIE NOW. ARE YOU AFRAID? DEATH TO AMERICA. DEATH TO ISRAEL. ALLAH IS GREAT.

Budskapen utnyttjades maximalt av Bush-administration. Massmedia spekulerade i motiv och insinuerade att Irak låg bakom attacken. Tidningarna basunerade ut ”USA: Saddam kan ligga bakom mjältbrandsfallen” och ”Doktor bakterie – hjärnan bakom mjältbrandsfallen?” Den verklige ”Doktor Bakterie” lyckades man inte hitta förrän flera år senare. Då hade Bush-administrationen redan använt mjältbrandsattackerna som förevändning för att invadera både Afghanistan och Irak. FBI:s chef Robert Mueller pressades vid den tiden av Vita huset till att skaffa fram bevis för att mjältbrandsattackerna utfördes av al-Qaida. En FBI-anställd berättade hur Mueller ”klåddes upp” när han inte kunde leverera de önskade bevisen: ”De ville verkligen skylla på någon i Mellanöstern.”

Utrikesminister Colin Powell visar upp påstådda irakiska mjältbrandsbakterier i FN.

Utrikesminister Colin Powell visar upp påstådda irakiska mjältbrandsbakterier i FN.

Redan tidigt var man på det klara med att spridandet av mjältbrand via luftvägarna var ett tecken på att attackerna hade en stat bakom sig. En CIA-källa uttalade till den brittiska tidningen The Observer: ”Att tillverka sporer som sprider mjältbrand är inte svårt i sig. Men de blir inte ett effektivt biologiskt vapen förrän de har rätt storlek för att kunna inandas.”  Då teknologin som krävs kostar miljontals dollar är detta också ”starka bevis för att en stat är inblandad”. Misstankarna riktades mot Saddam Hussein och hans ”Doktor Bakterie”, som massmedia kallade henne för. De röster som ville utreda de stater som i själva verket tjänade mest på dessa mjältbrandsattacker kom naturligtvis aldrig fram i media.

2008 var FBI på väg att gripa forskaren Bruce Ivins som arbetade på ett statligt laboratorium vid Fort Detrick i Maryland, som ägnade sig åt forskning kring kemisk stridsföring. Ivins hade själv fungerat som expert i samband med de FBI-utredningar där man undersökte kuverten, men hade nu med hjälp av nya DNA-analyser blivit huvudmisstänkt. Strax innan justitiedepartementet skulle öppna åtal mot Ivins begick han självmord. Den 1 augusti 2008 dog Ivins av en överdos av smärtstillande tabletter, han ska enligt Los Angeles Times ha känt till misstankarna mot honom.

Endast fem dagar senare, 6 augusti 2008, förklarades Ivins vara ”ensam skyldig”. Detta bestreds av många, däribland en av Ivins adressater, senator Patrick Leahy som ville ha en grundlig utredning. Någon sådan kom inte och massmedia, som tidigare flitigt spekulerat och insinuerat om motiven bakom mjältbrandsattackerna, var inte lika intresserade när det visade sig att den huvudmisstänkte snarare stod på USA:s och Israels sida i ”kriget mot terrorismen”.

BRUCE-IVINS

Bruce Ivins var en kristen sionist som avgudade det judiska folket. I ett brev till en nyhetstidning prisade han en rabbin som vägrat debattera med en lokal imam och konstaterade att de utvalda inte behöver argumentera med icke-judar: ”Av blod och tro är judarna Guds utvalda folk och behöver därför inte ha någon ’dialog’ med icke-judar.” Den 26 september 2001 skrev Ivins i ett mejl: ”Jag hörde ikväll att Bin Ladens terrorister med all säkerhet har tillgång till mjältbrand och saringas […] Osama Bin Laden har just förklarat död till alla judar och amerikaner.” FBI fäste vikt vid att mejlet var snarlikt formuleringarna i de mjältbrandsbrev som skickades vid samma tidsperiod och innehöll meddelanden som ”DEATH TO AMERICA”, ”DEATH TO ISRAEL”.

Det har ännu inte framkommit några säkerställda bevis på att Bruce Ivins var skyldig till mjältbrandsattackerna och definitivt inga bevis på att han skulle ha varit ensam gärningsman. Ivins dog innan någon kunde ställa några frågor. Det enda man säkert vet är att mjältbrandsattackerna gynnade de som ville föra krig i Mellanöstern, Israel samt den judiska lobbyn och de neokonservativa i USA.


  • Publicerad:
    2013-09-18 23:35