NORGE. Den gripne gärningsmannen efter trippelmordet på Valdresbussen var asylsökare från Sydsudan, bosatt på den nybyggda asylmottagningen i Årdal kommun.

bild1

Enligt polisen i Sogn och Fjordane är den gripne efter trippelmordet på Valdresekspressen i måndags kväll en 31-årig manlig asylsökare från Sydsudan, bosatt på en ”decentraliserad” asylmottagning i Årdal.

Offren efter asylsökarens bussmassaker är en 19-årig norsk flicka, en svensk man i 50-årsåldern samt en manlig busschaufför också han i 50-årsåldern.

Tor Brekke, assisterande direktör i bolaget Hero som driver asylmottagningen i Årdal, är både oförstående och chockerad efter tragedin: ”Alla asylsökande genomgår en hälsokontroll innan de kommer till Norge. Därefter är det den kommunala socialverksamheten som ansvarar för personer som behöver behandling.”

Årdal mottagningscenter
Årdal mottagningscenter öppnade i augusti förra året och huserar runt 150 asylsökande från tolv länder. Asylmottagningen drivs av bolaget Hero Norge. Årdal kommun sa inledningsvis nej till planerna om en asylmottagning, men beslutet åsidosattes senare av landshövdingen. Mottagningen drivs som en ”decentraliserad” mottagning, vilket innebär att asylsökarna blir tilldelade lägenheter och hus på flera håll i kommunen.

Enligt Norsk Telegrambyrå (NTB) kostar varje mottagningsplats mellan 90- och 100 000 kronor per år. Utlendingsdirektoratet (UDI) har tidigare i år angett att de tänker upprätta 40 nya asylmottagningar i Norge, något som kommer innebära en kostnad på minst 400 miljoner kronor. Enligt UDI kan inte kommunerna hindra etablering av mottagningar, såvida det inte ”kräver stora omregleringar”.

idzwppqBkAmzhUBCYhiyeAYGSAsPe-lT7n359IFqj3iQ-460x258

I en artikel publicerad på NRK i september ansåg Årdals ordförande, Ingar Lægreid, att man kunde ana en viss främlingsfientlighet bland kommunens invånare: ”Vi kan också se en viss främlingsfientlighet eftersom stadsbilden ändrats på såpass kort tid. Vissa är naturligtvis skeptiska.” Frode Forfang, chef för norges invandrarverk UDI, uttalade sig också till NRK och hävdade å sin sida att bilden om asylsökande som målats upp är felaktig: ”De senaste åren har det skapats en bild om att asylsökande i det närmaste är synonymt med kriminella. …De flesta som kommer till Norge är laglydiga och uppför sig bra.”

ZuBFcqXvRaVrB3LjfzutqQOjqKXAG6mvDom3Fuv0weVQ-460x259

”Fredliga” asylmottagningar
I fredags var en av asylmottagningarna som Hero Norge driver omtalad flera gånger i media efter två episoder med knivskärningar. I fredags förmiddag blev en 52 år gammal asylsökande knivstucken i ryggen och i lördags kväll blev en somalier knivstucken. Båda incidenterna skedde vid Hå mottagningscenter i Rogaland. Ett mottagningscenter som Bente Dalåker, regionschef i Hero Norge, beskriver som ”en fridfull plats med få konflikter”.

Artikeln är ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Källa:
Antatt gjerningsmann var asylsøker


  • Publicerad:
    2013-11-05 17:35