Dagens datum 4 februari: Denna dag 1936 mördades ledaren för NSDAP i Schweiz, Wilhelm Gustloff, av juden och rabbin-sonen David Frankfurter.

387ebc3f61f8cf48e55e41b04a2b82d0_image_document_large_featured_borderlessWilhelm Gustloff föddes den 30 januari 1895 i Schwerin, norra Tyskland. Gustloff utbildade sig tidigt till banktjänsteman, men då han led av en kronisk lungsjukdom blev han tvungen att lämna Tyskland, 1917, för att få bättre vård i Davos i Schweiz. I Schweiz började Gustloff arbeta inom ett forskningsinstitut och blev  anställd som regeringens egen meteorolog.

Gustloffs politiska bana började tidigt. 1921 anslöt han sig till den tyska organisationen Deutschvölkischer Schutz- und Trutzbund (grundat 1919). Denna organisation var närmast efter första världskriget den största nationalistiska och antijudiska organisationen och den viktigaste inom völkisch-rörelsen. Flera som var med i organisationen, exempelvis Dietrich Eckart, Reinhard Heydrich och Julius Streicher, blev senare goda nationalsocialister.

1929 gick Gustloff med i NSDAP och 1932 blev han Gauleiter för NSDAP:s schweiziska gren. Nationalsocialismen i Schweiz var förhållandevis svag och låg många år efter utvecklingen i Tyskland. Men Gustloff, som var en mycket god organisatör, kom 1933 att skapa en mängd ortsgrupper i bland annat Davos, Zürich, Basel och Lugano med fungerande ledning, propaganda, högkvarter etc.

Förutom 14 ortsgrupper byggde han de närmaste åren även upp lokala grupper för Hitlerjugend och dess kvinnliga gren Bund Deutscher Mädel. NSDAP i Schweiz hade snart 5 – 10 000 medlemmar, vilket lär ha motsvarat medlemsantalen i de största NS-organisationerna i Sverige.

Som ett direkt resultat av att Gustloffs NSDAP-avdelning växte började den schweiziska riksdagen redan 1933 diskutera hur man skulle undanröja organisationen. 1935 fördes diskussioner om att utvisa Gustloff från Schweiz och i pressen höjdes rop om förbud. Anledningen till dessa försök, som dock misslyckades, sades vara att NSDAP var en tysk organisation.

David Frankfurter.

David Frankfurter.

Schweiz judiska samfund hade en bitter konflikt med Gustloff då denne också var ansvarig för distributionen av Sion vises protokoll och belyste judiska frågor i största allmänhet. En som till sist eggades till handling var David Frankfurter.

I början på 1936 köpte den judiske studenten och rabbin-sonen David Frankfurter en pistol och övade vapenträning. Han skaffade sig Gustloffs hemadress och rekognoserade området under ett par dagar. Hans mål var att döda Gustloff.

Den 4 februari 1936 klev Frankfurter in i Gustloffs hem i Davos. När Frankfurter kom in i Gustloffs kontor presenterade han sig själv som jude som var där för att hämnas det judiska folket. Sedan sköt han Gustloff fem gånger i huvudet, nacken och bröstet. Frankfurter greps snart av polisen och i polisförhör sade han: ”Jag ville döda en viktig företrädare för nationalsocialismen”.

Judar i Schweiz och i andra länder hyllade dådet och Frankfurter som en ”David” som stod emot Goliat. Den judiske biografi-författaren i Tyskland Emil Ludwig, kallade dådet för ”heroiskt”. Det schweiziska rättsväsendet dömde emellertid Frankfurter till 18 års fängelse, vilket var delstatens maxstraff för mord. Han skulle dock släppas ut efter nio år, i juni 1945, och emigrera till Israel där han fick en hög position inom landets försvarsministerium. Frankfurter blev en nationalhjälte i Israel och valdes efter kriget även till ”hedersmedborgare” i Schweiz för mordet. Han skrev två memoarer, varav den ena gick under titeln ”Hämnd”.

gustloff-frankfurter2

Mordet på Gustloff väckte starka reaktioner i hela Europa och många fruktade repressalier från det nationalsocialistiska Tyskland, som dock aldrig kom eftersom den nationalsocialistiska ledningen i Tyskland förhindrade alla eventuella vedergällningsaktioner. Dagen efter mordet sände inrikesministern Wilhelm Frick en begäran till partiets sektioner att stävja eventuella upplopp och att upprätthålla den allmänna säkerheten och ordningen.

Den vanligaste förklaringen till mordet på Wilhelm Gustloff är att Frankfurter var en ensam attentatsman, men starka indicier talar för att den sionistiska organisationen LICA (Internationella ligan mot antisemitism) kan ha varit anstiftare även till detta mord. En av de saker som talar för detta är att Frankfurter försvarades av den kommunistiske stjärnadvokaten Vincent de Moro-Giaffere, som arbetade för LICA. Samme advokat försvarade juden Herschel Grynszpan som mördade den tyske ambassadsekreteraren Ernst vom Rath, vilket var det som ledde till Kristallnatten.

Wilhelm Gustloff blev en blodsmartyr för den nationalsocialistiska rörelsen och hedrades med en statsbegravning i sin födelsestad Schwerin där ledningen närvarade och tusentals Hitlerjugend-medlemmar ledde processen. Gustloffs kista åkte med ett specialtåg från Davos och gjorde stopp i flera tyska städer. Gustloffs mor, bror och änka deltog på begravningen. Gustloffs änka, Hedwig Gustloff, mottog en månatlig hederslön på 400 Reichsmark, en mycket stor summa, som hon fick av Hitler personligen.

SWITZERLAND-WILHELM-GUSTLOFF2

Gustloff fick kryssningsfartyget Wilhelm Gustloff och gator uppkallade efter sig i det nationalsocialistiska Tyskland.

Wilhelm Gustloff – närvarande!

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-02-04.


  • Publicerad:
    2017-02-04 00:02