POLITIK Efter Elon Musks köp av Twitter meddelade Socialdemokraterna igår att deras officiella konto inte längre kommer vara aktivt på plattformen. Den enda förklaringen som getts är att partiet inte ser ”samtalsklimatet” som ”produktivt”.

Socialdemokraterna har haft ett officiellt konto på Twitter sedan 2007. På eftermiddagen igår överraskade partiet sina 113 000 följare på Twitter när de meddelade att de kommer sluta uppdatera sitt konto på plattformen.

Tweeten där detta meddelades gav ingen riktig förklaring till beslutet, utan berättade bara att partiet istället kommer vara verksamt ute i verkligheten samt på Facebook, Instagram och Youtube.

Expressen kontaktade Johannes Svensson, presstalesperson för Socialdemokraterna, under gårdagen och fick bekräftat att kontot inte var hackat. Svensson förklarade vidare att det är ”samtalsklimatet” på Twitter partiet vänder sig emot.

— Det som jag kort kan säga är att vi fokuserar på att vara ute på gator och torg i valrörelsen och träffa folk, och att vi kommer ha andra kanaler. Och i just den här kanalen så är det samtalsklimatet som vi inte tycker är produktivt, sa Svensson till Expressen.

Sker kort efter ägarbytet

Många ser ett uppenbart samband mellan Socialdemokraternas beslut att överge Twitter och Elon Musks köp av plattformen förra månaden. Musk har aviserat att han tänker öka yttrandefriheten på Twitter efter att plattformen under många år kraftigt censurerats till förmån för vänsterliberala aktörer. Socialdemokraterna i Sverige har också öppet arbetat för ökad politisk censur bland annat genom möten med Google.

Flera S-konton finns kvar på Twitter

Än så länge är det bara Socialdemokraternas huvudkonto som stängts ner på Twitter. Lokala konton och konton tillhörande enskilda representanter och ministrar ser fortsatt ut att vara aktiva och kunna hantera ”samtalsklimatet” som råder.