MORA. Genom att hålla en utställning med nationalistisk propaganda på S:t Mikaelsskolan hoppas lärarna att barnen ska få en ökad tolerans och förståelse för andra människor.

utställning_propaganda

Skärmdump från DT.

Therese Horn och Anna Estéen är nyckelpersonerna bakom att en utställning med nationalistisk propaganda hittat sin väg till Mora. Utställningen går under parollen ”Ordets makt” och är tänkt att öka skolbarnens tolerans och förståelse för andra människor menar man. Utställningen är lånad utav Fredens Hus i Uppsala, en organisation som uppges arbeta för medmänsklighet och tolerans.

— Det är få som inte går ut därifrån utan att bli berörda, eller har frågor inom sig som har väckts, säger Anna Estéen

Hon menar att man nu arbetar efter en treårsplan för att indoktrinera skolbarnen i frågor som näthat, intolerans, propaganda och den rådande samtalston som finns mellan människor.

— Vi har en treårsplan där eleverna under sina år på skolan ska få en ökad tolerans och förståelse för andra människor, och sig själva, säger hon.

Vidare menar hon att projektet är viktigare än någonsin då samhällsklimatet hårdnar och toleransen blir allt mindre.

— Det visas även i klassrummet. Toleransen för olikheter ökar tyvärr inte. I många fall minskar den, trots att vi lever en mer global värld.

En av eleverna i årskurs åtta som besökt utställningen tycker att affischerna är hemska och att han nu förstår vad till exempel Sverigedemokraterna egentligen är för något parti.

— Det är rätt hemskt att det varit accepterat att sätta upp dessa affischer en gång i tiden. Man kan här se varifrån Sverigedemokraterna härstammar, som ändå är folkvalda politiker, säger han, och syftar på väggen fylld med valpropaganda från tidigt 90-tal.

Källa:
Ordets destruktiva makt


  • Publicerad:
    2014-10-09 19:00