Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Norsk säkerhetstjänst efterlyser tips om “högerextrem propaganda”

Av Redaktionen, 2018-03-04
redaktionen@nordfront.se

DEMOKRATUR. Den norska säkerhetstjänsten PST har gått ut i media och efterlyser tips efter att sympatisörer till Nordiska motståndsrörelsen genomfört en storoffensiv i norska Egersund.

Kollage: Frihetskamp.net. Klicka för större bild.

Vår norska systersida Frihetskamp har denna månad kunnat rapportera om att sympatisörer till Nordiska motståndsrörelsen har genomfört större propagandaaktioner i flertalet norska städer, bland annat Sandnes, Bryne och Egersund. Efter sistnämnda aktion har den norska säkerhetstjänsten Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gått ut i lokalmedia där de efterlyser folk som kan ha bevittnat propagandauppsättning. Ifall detta har gjorts av lokalbor eller ditresta personer är tydligen något som PST är intresserade av att veta.

— Har detta varit lokalt folk, eller folk som reser runt? frågar sig Stig Ledaal, som är chef för PST i Sørvest politidistrikt, i Dalane Tidene.

Stig Ledaal upplyser om att yttrandefriheten ”står starkt” i Norge och därför kan man inte förbjuda affischer. Men PST vill likväl hålla Nordiska motståndsrörelsens medlemmar och sympatisörer under uppsyn. Detta motiverar Ledaal med att Motståndsrörelsen ”är känd för att ha våldsamma extremister bland sig”.

Då den nationella utvärderingen av hot mot det norska riket offentliggjordes i januari så skröt PST upp Motståndsrörelsen: För första gången nämndes organisationen vid namn, samtidigt som PST skrev att Nordiska motståndsrörelsen utgör det största hotet från den ”högerextrema” miljön.

Tidigare i år deltog PST på en säkerhetskonferens på ett fjällhotell i Sverige tillsammans med svenska Säpo. Ifall att be om tips i lokalmedia är en strategi som de utvecklat tillsammans med sina svenska kollegor återstår att se.

Det är dock inte första gången som PST använder sig av lögnpressen i sitt arbete. Frihetskamp och Nordfront kunde under förra året avslöja att den norska säkerhetstjänsten matat NRK-journalister med information om motståndsmän i Norge – information som sedan användes för att trakasserade medlemmarna. Under ett möte med Motståndsrörelsens Pär Öberg och Haakon Forwald kunde inte heller NRK-journalisten Olav Døvik dementera samarbetet och blev märkbart nervös när han konfronterades om saken.

Källa:
PST ønsker tips om «høyreekstrem propaganda»


  • Publicerad:
    2018-03-04 10:00