UTRIKES. I Norge har en mordutredning inletts sedan Dan Eivind Lid, 48, hittats död i sin lägenhet i Kristiansand. Lid var mångårig medlem och en centralfigur i ”Stopp islamiseringen av Norge” (SIAN).

En mordutredning har inletts sedan Dan Eivind Lid, centralfigur i ”Stopp islamiseringen av Norge” (SIAN), hittats död i sin lägenhet i Kristiansand. Skärmbild: Twitter.

SIAN-aktivisten Dan Eivind Lid, 48, hittades på lördagen död i sin lägenhet i Suldaen på Grim i Kristiansand, skriver Verdens Gang. Lid var mångårig medlem och en av centralfigurerna i ”Stopp islamiseringen av Norge” (SIAN).

Det var klockan 13.17 på lördagen som polisen larmades av en granne som funnit Lid död i lägenheten.

Fynd på platsen och iakttagelser från grannen ledde till att polisen valde att inleda en mordutredning. De har även bett om hjälp från Kripos, den nationella enheten för bekämpning av organiserade och andra allvarliga brott.

Även den norska polisens säkerhetstjänst (PST) arbetar med fallet.

Polisen har förhört hört grannen ifråga, underrättat de anhöriga samt har under helgen förhört vittnen och övriga grannar. Man vill dock gärna komma i kontakt med fler personer som kan ha någon upplysning att ge.

— Observationer på plats och vissa omständigheter på plats ledde till att en utredning om ett misstänkt dödsfall inleddes, sade polisadvokat Henrik Bjugan Hegdahl i Agder polisdistrikt vid en presskonferens på söndagen.

Enligt polisadvokaten arbetar polisen brett med flera olika hypoteser.

— En av hypoteserna är att den här personen är offer för en allvarlig brottslig handling och att personen i fråga har avlidit till följd av detta. Vi dimensionerar också ansträngningarna utifrån det och investerar betydande resurser de närmaste dagarna, sade Hegdahl vid presskonferensen.

Lid sågs senast vid liv på fredagen – dagen innan han hittades död i sin lägenhet i Kristiansand.

— Polisen har säkrat flera ledtrådar och information som vi anser vara intressanta. Vi kan inte vara mer specifika just nu, sade Hegdahl.

En granne uppger till VG att Lid bott i lägenheten i ett par år och att han troligen levt där ensam.

— Jag tycker att det är helt förfärligt. Han uttryckte sina åsikter, men det var väldigt tyst omkring honom här. Han var en lugn kille, mycket engagerad i området och hjälpsam för grannarna, sade grannen till VG.


  • Publicerad:
    2020-10-04 21:30