NEW YORK. Ett vikingaskepp har siktats i New Yorks vatten. Det är världens största vikingaskepp med namnet Harald Hårfagre som amerikanarna kunde se i hamnen i lördags. Skeppet påbörjade sin segling över Atlanten i våras och stannade till i New Yorks hamn som ett planerat stopp i den historiska resan.

draken-outside-remote-norwegian-coastlinejpg-cbde2e42c9d52bf1

I lördags seglade världens största vikingaskepp in i hamnen North Cove Marina på Manhattan i New York. När man lade till vid kajen väntade en välkomstceremoni för de drygt 30 man starka besättningen. Sjömännen bjöd tillbaka med klassiska rytmiska sjömanssånger.

Vikingaskeppet heter Draken Harald Hårfagre, efter kungen som enade Norge på 900-talet, och har sin hemmahamn i Haugesund. Resan över Atlanten började redan i våras den 24 april med målet att segla i vikingarnas fotspår till Amerika. Resan över Atlanten har gått via Shetlandsöarna, Färöarna, Island och Grönland för att sedan nå Kanada och Nordamerika.

När skeppet anlände till Nordamerika kunde resan ha fått ett plötsligt slut på grund av att myndigheterna i Great Lakes krävde att vikingaskeppet var tvungen lotsas för att det skulle få fortsätta. De krävde en avgift på 250 000 amerikanska dollar men en stor del av finansieringen kunde lösas tack vare en insamling från den norska organisationen Sons of Norway. Mer pengar hade egentligen behövts för att fullfölja resans mål till Duluth i Minnesota. Därför valde man istället att sätta Tall Ships Festival i Green Bay som sitt slutmål istället.

Hamnbesöket i New York var planerat och Kapten Björn Ahlandet var nöjd med vikingaskeppet och sin besättning.

— Jag är otroligt nöjd med skeppets sjöduglighet. Den här gamla konstruktionen har uppfyllt alla förväntningar. Jag är också väldigt stolt över besättningen som har stått ut i fem månader, i både väldigt kalla och väldigt varma förhållanden. De har gjort en fantastisk insats, säger han.

Under resans gång har besättningen och expeditionen i helhet fått utstå stora utmaningar, som till exempel hårda stormar och stora isberg.

Vill du läsa vidare om världens största vikingaskepp kan du göra det här.

Källa:
Norska vikingaskeppet på flott besök i New York


  • Publicerad:
    2016-09-21 20:50