UTRIKES. I sitt nyårstal under onsdagen meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att han planerar en ny lag som ska förbjuda spridandet av ”falska nyheter”. Orsaken? Han påstår sig vilja ”skydda demokratin”.

Det var under onsdagskvällen som Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade i sitt nyårstal att han planerar en ny lag som ska förbjuda ”falska nyheter”. Detta för att ”skydda demokratin” i landet, menar han.

— När förtroendet för media rubbas är den liberala demokratin måltavla och då är det statens ansvar att agera. Därför ska vi aktivera den juridiska apparaten för att skydda demokratin från falska nyheter, sade Macron i sitt nyårstal.

Macron påstod att det kommer att vara särskilt allvarligt att sprida så kallade falska nyheter under valtider.

Exakt vilka nyhetskanaler det är som ska stoppas eller hur en nyhet ska bedömas vara sann eller falsk sa Macron inte. Han har dock tidigare pekat ut Sputnik och Russia Today (RT) som sidor som sprider ”lögner och propaganda”.

Det står dock klart att den nya lagstiftningen ska kunna blockera nättidningar, radera information samt stänga av användarkonton.

Källa:
Macron vill se lag mot falska nyheter


  • Publicerad:
    2018-01-04 09:50