STORBRITANNIEN En välgörenhetsorganisation som arbetar med kvinnor som drabbats av livmoderhalscancer har föreslagit att vårdpersonal slutar använda ordet ”vagina”. För att inte kränka kvinnor som tror att de är män bör man istället kalla det kvinnliga könsorganet ”bonushål”.

Det är den brittiska välgörenhetsorganisationen Jo’s Cervical Cancer Trust som har publicerat en ”ordbok” för vårdpersonal som behandlar ”transmän och/eller ickebinära personer”. Där föreslår man alternativ till ordet ”vagina”, eftersom detta kan vara kränkande för dessa grupper.

Det första förslaget är ”bonushål” och det andra förslaget är ”framhål”. Man skriver också att det ”är viktigt att kolla vilka ord någon föredrar att använda”.

Jo’s Cervical Cancer Trust arbetar med kvinnor som drabbats av livmoderhalscancer och närbesläktade sjukdomar. Organisationen hävdar att ordboken tagits fram med hjälp av ”expertorganisationer” som arbetar med så kallade hbtq-frågor.

Kritiken: "Kvinnofientlig grooming"

Enligt Daily Mail har kvinnorättsorganisationer reagerat starkt på begreppet ”bonushål”, som man fördömer som ”kvinnofientligt” och ”ytterst avhumaniserande”.

Caroline Ffiske, som grundat organisationen ”Conservatives for Women”, har en förklaring till varför man försöker hitta på nya namn på det kvinnliga könsorganet.

— Genusrörelsen verkar aktivt vilja uppmuntra till kroppsdissociation och hat, med andra ord att skapa ännu fler förvirrade unga personer som fjärmas från sin egen fysik och sitt kön, säger hon till Daily Mail.

För det ändamålet menar Ffiske att ett ”avhumaniserat språk om deras egna kroppar” passar perfekt.

— Enligt min åsikt är detta grooming: Man skapar förvirring, dissociation, främlingskap [inför det egna könet] och när man gjort allt detta kliver man in med en euforisk retorik om ”transglädje”.

På så sätt menar Ffiske att homolobbyn kan ”fylla tomrummet man skapat” hos människor.

— De som gör detta kommer förstås inte vara där för att plocka upp skärvorna när unga kroppar är oåterkalleligt skadade och unga liv förstörda, konstaterar hon vidare.

— Finns det någon mekanism för att slå tillbaka dessa välgörenhetsorganisationer som gör människor illa?