DEKADENS. Chemsex-fester, där människor kan spendera dagar i streck med att vara höga och ha sex med olika partners, är idag en välkänd företeelse i världens storstäder. Nu har fenomenet växt sig starkt i Stockholm.

Chemsex-party i London (CC BY-SA 3.0).

Chemsex är ett fenomen som är mycket vanligt i gayvärlden och innebär att homosexuella män samlas på fester där de tar droger och har oskyddat sex med en mängd olika partners. Ibland pågår festerna i flera dagar.

Mattias Isacsson, 40, har sett fenomenet explodera i flera storstäder och nu när det växer sig stort i Stockholm vill han varna andra för riskerna.

— Tre av mina absolut bästa vänner har dött av det här under de senaste två åren. Det är jätteläskigt, säger han.

Chemsex är idag en välkänd företeelse såväl i städer som Amsterdam, Berlin och Moskva som på traditionella ”gaydestinationer” som Ibiza.

Trots att många av substanserna kan få en att tappa både omdömet och kontrollen letar många aktivt på appar som Grindr efter specifika taggar eller kodord för att hitta partners att ha drogpåverkat, och ofta anonymt och oskyddat, sex med.

I London, där drygt en åttondel av alla i gruppen homosexuella män idag lever med hiv, ses chemsex numera som ett allvarligt problem.

Typiska droger i chemsex-sammanhang är GHB, GBL, metamfetamin och (mindre vanligt i Sverige) mefedron. Det är substanser som gör att man upplever en ökad kåthet och blir mer ohämmad.

— En farlig kombination i vad som redan utgör en riskgrupp för sexuellt överförbara sjukdomar. I bland annat Storbritannien och Spanien visar ny forskning på sambanden mellan chemsex och hiv, säger Emil Briones Ahlén, som är kurator och projektledare för Sveriges första chemsex-mottagning som nyligen öppnat.

Briones Ahlén tror att faktorer som ökat resande och enklare tillgång till droger via internet har bidragit till att droganvändningen har ökat i gaykretsarna.

Utöver samtalsstöd kommer chemsex-mottagningen att erbjuda utbildningar till vården och aktörer som nattklubbar, barer och bastuklubbar, bland annat i att identifiera och hantera överdoser.

På upplysningssidan Sexperterna skriver man om chemsex:

Droger har varit en del av [gay-] communityt i decennier. Hur vanligt och exakt vilka droger och hur dessa droger tagits har så klart förändrats över tid. Men det är tydligt att vi ser en snabb förändring just nu … Ofta tas drogerna i samband med sex eller en utekväll för att förhöja känslan och kunna vara mer ohämmad än vanligt.

Erfarenheter från Storbritannien visar att personer som har chemsex ofta får drogutlösta hallucinationer och psykoser. Risken för överdoser är stor, då man hela tiden måste ta mer för att uppnå samma effekt.

I London har antalet dödsfall på grund av droger i samband med chemsex ökat kraftigt. I Sverige finns ännu ingen säker statistik, men fenomenet med chemsex-fester växer enligt flera bedömare mycket snabbt i framför allt Stockholm just nu.

Gemensamt för myndigheter och hjälporganisationer i både Storbritannien och Sverige är att man ser drogerna som själva problemet, inte det sexuella levnadssättet.

Källa:
Mattias, 40, varnar för livsfarliga sexfesterna


  • Publicerad:
    2019-11-21 20:25