FÖRINTELSEFÖRNEKELSE. Barack Obama får nu kritik för att han aviserat att han inte tänker använda ordet ”förintelse” för att beskriva massakern på upp mot 1,5 miljoner armenier när folkmordsoffren ska hedras efter 100 år.

2008, när Barack Obama var presidentkandidat, utlovade den amerikanske presidenten att verkar för att USA formellt erkänner förintelsen av armenierna. Men mycket har hänt sedan dess och Obama har nu aviserat att han tänker bryta sina tidigare löften. I år, på 100-årsdagen av det armeniska folkmordet, kommer Obama inte använda sig av ordet förintelse.

Förintelseförnekaren Obama får nu stark kritik för att ha brutit mot sina tidigare löften.

— Detta är ett svek mot sanningen, ett svek av förtroende, en skamlig nationell kapitulation inför en utländsk munkavle från den turkiska regeringen, säger Aram Hamparian, verkställande direktör för Armenian National Committee of America, som deltog vid mötet i Vita huset där beslutet togs.

För två år sedan beslutade den amerikanska kongressen, på inrådan av den turkiska regeringen och den judiska lobbyorganisation Anti-Defamation League, att inte erkänna förintelsen av armenierna. Det senare eftersom judar anses ha patent på ordet förintelsen.

Källa:
President Obama to shun saying ’genocide’ on 100th anniversary of Armenian massacres


  • Publicerad:
    2015-04-24 12:00