USA. Årets upplaga av Oscarsgalan verkar bli till ett stort sektmöte med udden riktad mot USA:s president Donald Trump. Redan innan har flera av Hollywoods skådespelare uttalat sig negativt om Trump och nu går även flera internationella regissör samman i en gemensam protest.  

Under söndagskvällen den 26 februari amerikansk tid går den 89:e upplagan av Oscarsgalan av stapeln som verkar bli mer politiskt laddad än någonsin tidigare då flera skådespelare redan i förväg uttalat sig om att de tänker använda tillfället i akt att prata om politik och framför allt för att kritisera USA:s nya president Donald Trump.

Även flera internationella regissörer som nominerats för bästa utländska film har nu gått samman och skrivit ihop ett ett gemensamt uttalande med udden riktad mot Trump i vilken de betonar att de är gränslösa internationalister:

Oavsett vem som vinner Oscarsstatyetten för Bästa utländska film på söndag vägrar vi att tänka på gränser. Vi tror inte på att det finns ett bästa land, bästa kön, en bästa religion eller bästa hudfärg. Vi vill att priset ska stå som en symbol för enigheten mellan nationer och konsternas frihet.

Initiativet kom från den Oscarsnominerade iranske filmregissören Asghar Farhadi efter Trumps inreseförbud. Sedan har även regissörerna Hannes Holm från Sverige, Maren Ade från Tyskland, Martin Zandvliet från Danmark samt Bentley Dean och Martin Butler från Australien anslutit sig till protesten.

Källa:
Hannes Holms protest mot Trump


  • Publicerad:
    2017-02-25 12:30