Momentum över för Kamala Harris, enligt bedömare
2024-10-14 19:30
STOCKHOLM. Under tisdagen fortsatte Kärrtorp-rättegången. Bland andra Pär Öberg från Svenska motståndsrörelsens riksledning vittnade under tisdagen.
Idag, tisdag den 4 mars, fortsatte Kärrtorp-rättegången. Dagen inleddes med att de tre aktivister från Motståndsrörelsen som suttit häktade hördes av rätten.
En av de som hördes bekräftade att han är gruppchef i Motståndsrörelsen och att han skickat ut massutskick av SMS för att få människor att delta i en demonstration mot den antirasistiska demonstrationen som hölls i Kärrtorp den 15 december. Mannen menade dock att motdemonstrationen inte organiserades av Motståndsrörelsen utan var ett lokalt initiativ som till stor del organiserades via internet efter att det blivit känt att Linje 17 skulle anordna en demonstration mot Motståndsrörelsen i Kärrtorp.
Emil Hagberg, som är en av de tre som suttit häktade efter Kärrtorp, bekräftade för rätten att han är nästeschef för Motståndsrörelsens första näste som bland annat innefattar Stockholm och Mälardalen. Hagberg menade dock att han inte var på plats i Kärrtorp i egenskap av nästeschef och bekräftade att motdemonstrationen i Kärrtorp inte var planerad av Motståndsrörelsens ledning.
Den tredje mannen som suttit häktad förnekade att han var gruppchef och deltagit i planeringen av motdemonstrationen i Kärrtorp. Mannen och hans advokat lyckades även överbevisa Säpo som påstod att han varit medlem i Motståndsrörelsen i många år, trots att mannen gick med som medlem förra sommaren.
Senare under dagen vittnade ett flertal aktivister från Motståndsrörelsen som menade att motdemonstrationen angreps av vänsterextremisterna och inte omvänt. Vittnade under dagen gjorde även Pär Öberg från Svenska motståndsrörelsens riksledning.
Öberg förklarade bland annat allmänt hur Motståndsrörelsen är uppbyggd rent hierarkiskt samt vad en gruppchef inom Motståndsrörelsen har för uppgifter. Mer specifikt förklarade Öberg för rätten att personen med högst rang på plats inte alltid är operativt ansvarig för en aktion. Som exempel hänvisade Öberg till Motståndsrörelsens demonstration till stöd för Gyllene gryning, där Öberg närvarade men Emil Hagberg var operativt ansvarig.
Nordfront har varit i kontakt med Öberg som menade att två saker var uppseendeväckande med rättegången. Det första är att journalister från Nordfront nekas tillträde till rättegångssalen trots att alla andra medier släpps in dit. Det andra var att i åhörarsalen fick man av påstått tekniska skäl inte se filmmaterialet som används som bevisning i fallet. Öberg menar att detta är ett hot mot rättssäkerheten.
Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström vittnade också under rättegången, men blev som sagt var tillrättavisad när det gällde hur länge en av de häktade aktivisterna varit medlem i Motståndsrörelsen. Hon fick även erkänna att Öberg hade bättre koll än henne på hur Motståndsrörelsen är uppbyggd och arbetar. Tyvärr fångades inte Hagström på bild då hon enligt uppgift smög runt i tunnlar för att undvika att bli fotograferad.
Nordfronts reportrar på plats rapporterar att säkerheten var fortsatt hög idag. Åtta polisbussar ska ha varit på plats och det fanns även poliser på plats vid tågstationen som ligger några hundra meter från Södertörns tingsrätt.
Två av de tre häktade aktivisternas advokater yrkade på att deras klienter skulle släppas, men åklagaren ville behålla dem häktade och rätten fattade efter en överläggning på cirka 20 minuter beslut till åklagarens fördel.
Kärrtorp-rättegången kommer att ta en paus imorgon på grund av att säkerhetssalen är upptagen under onsdagen, men rättegången kommer att fortsätta och avslutas på torsdag den här veckan.
Men för Emil Hagberg är rättegången inte över på torsdag då han har ett annat åtal som slagits ihop med Kärrtorp-fallet. Hagberg åtalas under tisdag och onsdag nästa vecka för en påstådd misshandel av vänsterpolitikern Daniel Riazat.