PEDOFILI. Nordfront har tidigare rapporterat om den utbredda pedofilin på den afrikanska kontinenten. Nu har även organisationen Rädda Barnen släppt en rapport som visar att var sjunde sekund ingår ett flickebarn under 15 år i äktenskap. Giftermålen sker framförallt i länder som Tchad, Indien, Somalia och Jemen. Problemen tror man inte kommer att minska utan tvärtom öka med 250 miljoner pedofiläktenskap fram till år 2030.

Barnäktenskap

En ny rapport om barnäktenskap har släppts av organisationen Rädda Barnen. Enligt rapporten så gifts en flicka under 15 år bort var sjunde sekund. Flickorna kan vara så unga som 10 år när dom gifts bort, företrädesvis med betydligt äldre män i länder som Afghanistan, Jemen, Indien och Somalia.

”Barnäktenskap startar en cykel av nackdelar som förnekar flickor de mest grundläggande rättigheterna, som att lära sig, utvecklas och att få vara barn”, säger Rädda Barnens VD Helle Thorning-Schmidt.

”Flickor som gifter sig för tidigt kan oftast inte gå i skolan, och riskerar i större graf att bli utsatta för misshandel, övergrepp och våldtäkt . De blir tidigt gravida och utsätts för sexuellt överförbara sjukdomar, däribland HIV”, fortsätter hon.

Rapporten, som kallas för ”Every Last Girl”, rankar länderna utefter den absolut värsta platsen att födas som flicka. Detta baseras på skolgång, barnäktenskap, tonårsgraviditet och mödradödlighet. Många av länderna som ligger i botten på rankningslistan är afrikanska länder som Tchad, Centralafrikanska Republiken, Mali och Somalia. Även länder som Afghanistan, Jemen och Indien ligger långt ner på listan.

I rapporten tas ett exempel upp på en syriansk flicka på 13 år som giftes bort med en äldre man, nu är hon 14 år och gravid i andra månaden. Rädda Barnen citerade henne: ”Jag inbillade mig att bröllopsdagen skulle vara en stor dag, men det var den inte, den var eländig och full av sorg”. Ännu ett exempel som tas upp angående barn som föder barn är Ebola-utbrottet i Sierra Leone som stängde skolorna under krisen, när ungdomarna inte längre kunde gå i skolan ledde det uppskattningsvis till cirka 14 000 tonårsgraviditeter.

I rapporten spår även Rädda Barnen om framtiden. Idag är det cirka 700 miljoner kvinnor som gift sig i barnäktenskap och man tror att den siffran fram till 2030 kommer att öka till 950 miljoner.

Källa:
Girl under 15 married every seven seconds, says Save the Children


  • Publicerad:
    2016-10-11 20:25