Peter Hultqvist begärde vapenfri tjänst inför hård värnpliktsmarsch
INRIKES • Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte prata om varför han under sin värnplikt plötsligt begärde vapenfri tjänst. Men i Krigsarkivet har författaren Jonas Gummesson hittat svaret.
Nyligen intervjuades försvarsminister Peter Hultqvist (S) av Aftonbladets Peter Kadhammar, som följt den tidigare Nato-motståndaren i sitt arbete med att ansluta Sverige till den globalistiska krigsalliansen.
I intervjun diskuteras att Hultqvist medan han gjorde lumpen plötsligt begärde vapenfri tjänst. Men det är inte något som försvarsministern verkar intresserad av att förklara.
”Det är ironiskt att just försvarsminister Peter Hultqvist fick uppgiften att föra Sverige in i försvarsalliansen Nato. Hultqvist som under värnplikten gjorde vapenfri tjänst. Det är inget han vill prata om nu. Det är gammalt, ligger decennier tillbaka. Han minns inte hur han resonerade då”, skriver Kadhammar i artikeln.
Fria Tider har dock hittat svaret i Jonas Gummessons bok ”Media från insidan”, där han gått igenom krigsarkiven. I dessa framgår att det var inför regementets tuffa ”40 kilometers fotmarsch under linje- och punktorientering med inlagd stridsskjutning” som Hultqvist plötsligt ville ha vapenfri tjänst.
På sin blogg skriver Gummesson att Hultqvist själv föreslog ”Barndaghem, Värnpliktsnytt, brandkår eller liknande typ av tjänstgöring”” som alternativ. Tidningen Värnpliktsnytt var på den här tiden enligt Fria Tider ”en sorts fristad där unga män från journalist- och politikerhem kunde få öva på att producera en tidning istället för att utföra traditionell militärtjänst”.
Enligt Gummesson är det inte heller första gången som Hultqvist duckar frågan om varför han ville ha vapenfri tjänst:
Förutom Aftonbladet har även Expressen tagit upp frågan om den vapenfria tjänstgöringen, då i samband med ett möte med danska och norska försvarsministrar i Malmö. Enligt Expressens artikel svarade försvarsministern att det ”saknar betydelse för mitt nuvarande arbete” (11/8), nästan exakt samma formulering som han använde redan när jag själv ställde den frågan flera år tidigare när jag studerade saken under min tid på Svenska Dagbladet. Tydligt är att Hultqvist har haft svårt att skaka av sig det faktum att han inte fullföljde sin egen värnplikt.
Ansökan om vapenfri tjänst för Hultqvist ska ha beviljats den 15 mars 1979, strax innan det var dags för den krävande fotmarschen. Försvarsministerns vapenfria tjänst ska ha utförts hos Kriminalvården.