SVERIGE. En avdelning på nya Södertälje sjukhus är pilotgrupp för ett nytt arbetssätt. Kortare arbetstid med bibehållen lön. Experimentet har varit i gång sedan årsskiftet men redan nu märks tydliga skillnader i arbetsmiljön.

En av punkterna i Nordiska motståndsrörelsens partiprogram behandlar arbetstid, närmare bestämt förkortad arbetstid. Tanken om kortare arbetstid har funnits i olika kretsar under lång tid och diskussionerna har gått fram och tillbaka.

Inom vården har personalen sedan länge lidit av tung arbetsbelastning och dålig arbetsmiljö. För att få bukt med detta har man nu startat ett testprojekt på en avdelning i Södertälje där sjuksköterskorna får arbeta 80 procent men för samma lön. Än så länge har resultaten visat sig vara positiva.

— Det känns jättebra att gå ner i tid. Nu orkar jag göra mer, det är lättare att gå till jobbet, säger sjuksköterskan Ronja Andersson.

Projektet har bara varit igång sedan årsskiftet men redan nu tycker personalen själva att det är en klar skillnad i välbefinnandet och arbetslusten. I det nya schemat ligger ett jämnare treskift och varannan helgskift. Andersson jämför med i somras när man var två sjuksköterskor på 20 patienter.

— Tidigare kan jag ha känt mig otillräcklig, tempot på helgerna var ibland förskräckligt. Fastnade jag hos en patient visste jag inte alls hur de nio andra mådde, säger hon.

Dock saknas det fortfarande heltäckande forskning kring projektet och dess effekter. Man vet inte med säkerhet att förkortad arbetstid har effekt på sjukskrivningar eller patienter men Göran Kecklund, forskare vid Stressforskningsinstitutet, säger att projekten har gett positiva effekter.

— Personalen får en känsla av balans mellan arbete och privatliv och ett bättre välmående. Men det är nödvändigt att arbetsbelastningen inte ökar. Det skulle motverka de positiva effekterna, säger Kecklund.

Enligt Kecklund kan förkortad arbetstid vara avgörande för om sjukvårdspersonalen kommer orka arbeta och undvika sjukskrivningar. Dock så är arbetarnas välbefinnande som alltid en kostnadsfråga.

— Det får inte innebära att kostnaderna ökar med 20 procent. Då tvingas politikerna att tacka nej till att införa det generellt i den offentliga sektorn, säger han.

Projektet på Södertälje sjukhus väntas pågå under ett år och för sjuksköterskan Ronja är det nästan avgörande för hennes framtid inom yrket.

— Blir det inte arbetstidsförkortning efter projektet så kanske jag slutar, säger hon.

Källa:
”Vi orkar så mycket mer nu”


  • Publicerad:
    2016-03-30 16:00