SVERIGE. Nu slår polisen larm om att så kallade ensamkommande flyktingbarn som driver omkring i städer är ett växande problem för polisen.

Det är polisen Christer Nordström som menar att Sverige har ett nytt samhällsproblem kopplat till massinvandringen. I en intervju med UNT varnar han förd detta växande problem.

— Vi ser en klar ökning av ensamkommande ungdomar som driver omkring på stan, går in på matställen och bråkar. Det började kring årsskiftet. Oroliga restaurangägare kontaktar oss, och resenärer på till exempel Stockholmspendeln larmar om att stora gäng går på utan att betala biljett, säger Nordström.

När UNT ifrågasätter hur polisen vet att de här gängen består av just ensamkommande asylsökande ungdomar står Nordström på sig.

— Merparten är det. Vi pratar ju med dem när vi kan. Flera är välkända av polisen sedan tidigare, och många kan inte svenska språket alls. Många har inte sin bas här i Uppsala, utan de bor i Stockholm men åker skytteltrafik emellan.

UNT betonar också att det inte kan vara brottsligt att röra sig i gäng på offentliga platser, men får även då svar på tal från Nordström.

— Nej, men när stora gäng sätter sig på en hamburgerrestaurang utan att beställa mat, bråkar och är otrevliga så blir det en ordningsfråga för polisen.

Nordström säger också att många av invandrarna är kriminella och att icke-kriminella invandrare kan lockas in i kriminalitet av att umgås med dessa. Avslutningsvis erkänner Nordström att polisen inte har resurser för att hantera det här växande problemet.

— Nej, vi har inte resurser till det. Polisen kan bara göra saker kortsiktigt. Samhället och politikerna måste ta krafttag för att lösa det här, säger han.

Källa:
”Ensamkommande som driver omkring är ett problem”


  • Publicerad:
    2016-02-15 19:25