ALMEDALSVECKAN Nästa söndag inleds årets politikervecka. Polisens biträdande kommenderingschef berättar om förberedelser och förhoppningar inför arrangemangets återkomst IRL.

Efter två år av digital ”politikervecka” i juli kommer Almedalsveckan i år inför höstens val att utspela sig IRL på plats i Visby. DN beskriver hur det tvååriga uppehållet tillsammans med kriget i Ukraina och årets invandrarupplopp i ett antal svenska städer redan på förhand kommit att färga Almedalsveckan anno 2022. Nu gäller det att tidigare misstag inte upprepas!

Polisens biträdande kommenderingschef för årets arrangemang Fredrik Persson, till vardags polisområdeschef på Gotland, skildrar just hur årets arrangemang utmärker sig från tidigare versioner.

— Kriget och upploppen är givetvis parametrar som finns med i vår planeringsprocess. Under våren har vi haft möten med partiföreträdare och vi har även ett nära samarbete med arrangören Region Gotland och Säkerhetspolisen för att kunna genomföra detta tryggt och säkert, säger han till DN, och tillägger att årets fem dagar istället för åtta leder till flera dagar med två partiledartal.

Han vägrar att uttala sig om storleken på polisinsatsen i år och betonar hellre det flygförbud som kommer att råda över delar av Visby, samt de fyra styr- och zoombara kameror, bland vilka en är mobil – som kommer att övervaka valda ställen i staden.

Han har sagt att han kommer men inte sökt

Som ett orosmoln beskrivs det faktum att ”högerextreme” Rasmus Paludan, Stram Kurs, på sociala medier tillkännagivit att han avser komma till Almedalsveckan för att bränna koraner – men ännu inte ansökt om tillstånd för allmän sammankomst.

Polismyndigheten anmälde sig själv för sitt agerande under de invandrarkravaller som tidigare i år följde på Paludans koranbränningar i en rad svenska städer. Den utredningen pågår ännu, men kommenderingschefen Persson menar att polisen ändå lärt sig mycket av det som hände då.

— Vi har tittat på framgångsfaktorer och på det som eventuellt gått fel och tagit höjd för olika scenarier så att vi är beredda på olika händelseutvecklingar. Paludan är ju fri att röra sig på Almedalsveckan som alla andra och kommer han hit får vi hantera det, säger han och betonar i sammanhanget att det i polisregion Stockholm – till vilken Gotland hör – finns gott om specialutbildade poliser, som lärt sig agera inom konceptet SPT, vilket i korthet handlar om hantering av större folkmassor.

— Jag är jättestolt över personalen i Stockholm, där finns verkligen kompetens och stor vana att hantera sådana situationer, säger Persson till tidningen.

Vi vet inte om de kommer!

Som en mer odefinierbar ovisshet presenteras i reportaget ”nazistiska NMR:S” eventuella närvaro vid årets Almedalsvecka. Nordiska motståndsrörelsen beskrivs här som en ”kontroversiell aktör” som flertalet gånger bevistat arrangemanget. Men det är enligt DN och kommenderingschefen oklart hur det blir med den saken i år.

— Det vore ingen skräll om de kommer. Vi har folk i kommenderingen som sitter och följer det här, eftersom det kan poppa upp heta frågor hela tiden, säger Fredrik Persson.

Medan Motståndsrörelsens eventuella närvaro vid årets Almedalsvecka i reportaget framställs som ett hot, så specificeras aldrig vari detta hot består.

Sanningen är att Motståndsrörelsen under tidigare Almedalsveckor ägnat sig åt att på olika sätt framföra sitt politiska budskap – som innefattar kritik mot landets nuvarande politiska ledning.

Kommenderingschefen betonar avslutningsvis att det ska vara politikerna, och inte polisen, som står i fokus under Almedalsveckan.

— Almedalsandan är historisk, det är verkligen en plats där man utbyter åsikter och pratar politik. Det hoppas och tror vi ska få leva vidare. Vi från polisen finns på plats för att trygga arrangemanget, säger polisens biträdande kommenderingschef för årets politikervecka i Almedalen Fredrik Persson.