GÖTEBORG. Polisen höll nyss presskonferens inför helgens demonstrationer i Göteborg.

Under presskonferensen berättade polisledningen i Göteborg att de har ett tätt samarbete med NOA och Säpo samt att polismän från samtliga polisregioner kommer att delta i insatsen på lördag. Däremot ville regionpolischefen Klas Friberg inte berätta exakt hur mycket poliser som kommer vara i tjänst under lördagen.

Polisen meddelade att de kommer använda sig av kroppskameror på polismän för att i efterhand kunna identifiera och lagföra brottslingar. I övrigt menar polisen att de kommer lägga stor tonvikt på kommunikation med demonstranter och motdemonstranter.

Polisen visade grafik som i detalj redogör för den nya marschrutten som förvaltningsrätten fattade beslut om i måndags.

Under presskonferensen berättade polisen också att ett begränsat område runt demonstrationsrutten kommer att göras till ett PL24-område, vilket innebär att polisen kommer kunna spärra av området och neka motdemonstranter tillträdde till det. Samma metod användes i Stockholm på demonstrationen den 12 november förra året.

Med ett PL24-område runt demonstrationen i Göteborg minskar antagligen risken för ordningsstörningar. Det kan också innebära att det blir svårare för sympatisörer och politiskt nyfikna personer som inte vill delta i själva demonstrationståget att komma in till slutdestinationen för att lyssna på talen, som vissa brukar vilja göra.

Utöver PL24-området kommer ett lite större område av centrala Göteborg också ha trafiken avstängd vissa tider under lördagen.

De nuvarande planerna om marschrutt kan komma att ändras om Motståndsrörelsens begäran om att tillfälligt upphäva förvaltningsrättens beslut går igenom innan lördagen.

 

Källa:
Polisen håller presskonferens om nazistdemonstrationen


  • Publicerad:
    2017-09-27 11:45