NORGE. Gruppen Soldiers Of Odins snabba tillväxt i Norge oroar polisen.

I helgen syntes medlemmar från Soldiers Of Odin på gatorna i flera av Norges större städer, bland annat i Stavanger, Kristiansand och Drammen. Polisen i Norge säger nu att de är skeptiska till att medborgare tar eget initiativ och att de försöker ta lagen i egna händer. I Kristiansand vägrade polisen att låta gruppen patrullera och istället visiterades och åsiktsregistrerades medlemmarna innan de sedan avhystes från stan.

Polischefen Nils Kristian Moe säger att gruppen är oönskad i Trondelag.

— Detta är oönskat. Det är polisens jobb att upprätthålla lag och ordning i Tröndelag, och resten av Norge. Vi har inget behov av den här gruppen, sa Moe till Adresseavisa.

I Alta och Stavanger hade polisen dock inget emot gruppens närvaro på gatorna.

Polischefen i Alta, Morten Daae, gick förra veckan ut och sa att det var positivt och att de gjorde gatorna säkrare. Han säger:

— Det finns uppenbara problematiska aspekter, och det är skiljelinjen mellan Sons Of Odin och vad vi traditionellt kallar för medborgargarden. Det finns hur som helst en positiv aspekt i att vi har människor som vill hjälpa och se till så att vi har säkra städer och samhällen i Norge. Han fortsätter:

— Det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till, men rent generellt är detta inget som polisen har någonting emot. Jag måste dock se hur detta fortskrider innan jag kan vara helt säker.

Källor:
Police are concerned after Soldiers of Odin’s rapid growth in Norway
Police chief on Soldiers of Odin: – Positive that they are securing cities and towns


  • Publicerad:
    2016-02-23 15:15