STOCKHOLM. Bengaler, attacker mot poliser och 70 omhändertagna blev resultatet av derbyt mellan Djurgården och AIK.

Derbyt mellan Djurgården och AIK slutade inte som polisen ville. Trots att polisen förbjudit stora tifoflaggor från att äntra arenan lyckades fans smuggla in över 100 bengaler. Totalt tändes 142 bengaler, vilket nästan är en fördubbling från förra derbyt.

Före matchen omhändertogs dessutom ett 50-tal supportrar – enligt polisen för att de inte gick polisens särskilt angivna väg till arenan. Efter matchen omhändertogs ytterligare ett 20-tal personer efter att de tillsammans med andra ska ha attackerat polisen med flaskor och stenar. Ingen person ska dock ha skadats i konfrontationerna.

— Vi har haft ordningsstörningar, men jag skulle inte beskriva det som särskilt våldsamt. Det liknar normalbilden över ett derby, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

Förutom förbudet mot stora tifoflaggor – som alltså misslyckades med att förhindra att pyroteknik kom in på arenan – var många upprörda över att de båda klubbarnas klacksektioner minskats med 1 000 personer vardera.

Matchen vanns av AIK med 2-0.

Uppdatering 190513 kl 22:25

Filmklipp som publicerats från dagen visar hur poliser agerat våldsamt och oförskämt mot supportrar, även vanliga sådana som kvinnor och barn. I ett klipp som lagts upp av Sektion Ultras på Instagram hörs exempelvis en polis hota en supporter som beter sig lugnt med att bryta fingret av honom.

Källor:
70 omhändertagna i samband med fotbollsderbyt
Polisen attackerades efter derbyt


  • Publicerad:
    2019-05-13 22:25