MÅNGKULTUREN. Gängkriminaliteten har nått fotbollsläktarna. Bengaler är ett problem men det värsta är matchfixning.

Studio Allsvenskan är en fotbollspodd ledd av Marcus Birro. I onsdagens avsnitt intervjuades kriminalkommissarie Fredrik Gårdare om kriminaliteten på fotbollsläktarna.

— Vi har ett flertal matcher redan i år som det finns tydliga tecken på att de är manipulerade, säger polisen Fredrik Gårdare i radiopodden.

— Kriminella nätverk är inne i fotbollen men också i agentbranschen. Det finns pengar i att köpa och sälja spelare. Fotbollsspelare har blivit en handelsvara där man ska tjäna pengar på dem, säger han.

Matchfixning har tidigare mest förekommit i lägre fotbollsdivisioner men efter att matchfixningsfallet 2017 mellan Göteborg och AIK uppmärksammades har allt fler indikationer på matchfixning på hög nivå kommit polisen till kännedom, berättar Gårdare.

Under det senaste fotbollsderbyt visade sig poliser agerat våldsamt och oförskämt mot supportrar, även vanliga sådana som kvinnor och barn, vilket Nordfront rapporterade om i måndags. Gårdare säger nu att debatten om bengaler stjäl fokus från de större problemen i svensk fotboll, som till exempel den grövre brottsligheten på och utanför arenorna.

— Bengalbrännaren syns. Den som håller låg profil på läktaren syns inte. Det är viktigt att polisen inte gå i en sådan fälla, berättar kriminalkommisarien i radiopodden.

Källor:
Fredrik Gårdare om bengalerna: ”Viktigt att polisen inte hamnar i en fälla”
Studio Allsvenskan: Polisen Fredrik Gårdare: “Gängkriminaliteten har letat sig in på läktarna”


  • Publicerad:
    2019-05-16 15:25