Under måndagen publicerade Aftonbladet en ledarartikel som synliggör paniken hos den politiskt korrekta massmedian och hur desperata de politiskt korrekta nickedockorna på nyhetsredaktionerna börjar bli.

Under rubriken ”Tidningsdöden är närmare än vi tror” skriver Aftonbladets Karin Pettersson om den kris som svensk ”gammelmedia” just nu genomgår. Det som framkommer i Petterssons ledare är att de stora mediala jättarna blöder pengar. Det rör sig inte om några blödande myggbett som jättarna drabbats av, snarare ligger de för döden med en dolk i hjärtat och blodet forsandes längs marmorgolvet i maktens korridor.

Pettersson skyller en stor del av krisen på den tekniska utvecklingen. Pappersupplagorna, som länge fungerat som kassako, sjunker snabbt och pengarna man drar in på nätannonsering täcker inte upp.

I sin artikel konstaterar Karin Pettersson, mycket riktigt, att makten måste granskas och att hela vårt samhällsbygge riskerar att haverera om så inte sker. Hon konstaterar vidare att vi närmar oss haveriet. Enligt Pettersson är det Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten och liknande tidningar som granskar makten i Sverige och Europa. Utan tidningar som dessa skulle inte ”den process, den struktur och den yrkeskunskap som är grunden för granskande journalistik” existera.

Karin Pettersson anser att svenska folket, genom skattemedel, ska tvingas rädda mediejättarna och finansiera den folkfientliga propagandan. Att vänta fyra år till dess att nya presstödsregler eventuellt träder i kraft är inte ett alternativ för Aftonbladet: ”Det är som att säga till en patient som har två veckor kvar att leva att grattis, det finns en operationstid nästa år”, säger Pettersson varefter hon fortsätter: ”Journalistik behöver inte distribueras i pappersform. Men en sak är säker: En stark demokrati kräver starka nyhetsredaktioner. Nu skulle behövas handling. Gärna över blockgränsen och i samråd med branschens stora aktörer”.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur andra aktörer än Aftonbladet drabbats av den mediala krisen. Dels har vi rapporterat om hur Bonnier Tidskrifter tvingas spara och minska sin organisation med 70 tjänster, att Dagens industri, Sydsvenskan, Expressen och Dagens nyheter kan komma att tvingas slås ihop, att 50 av 350 tjänster är på väg bort från Mediabolaget Västkusten och att SvD tvingas sparka 40 journalister.

Dessutom har vi rapporterat om att Östgöta Correspondenten varslat 11 av sina medarbetare och att Dagbladet i Sundsvall tvingas sänka sina utgifter med 10 miljoner kronor inför år 2013.

Som grädde på moset har vi kunnat rapportera att förtroendet för journalister nere på den absoluta botten. Massmedias kris handlar inte enbart om svårigheter att hänga med i tiden och anpassning till den nya tekniken. Den massmediala krisen är i grunden en förtroendekris, och den kommer fortsätta så länge massmedia omhuldar lögnen istället för att rapportera sanningsenligt och i sanning granska makten.

Den som gång på gång ljuger och ertappas som lögnare tappar förr eller senare allt förtroendekapital. Tidningsdöden är i praktiken ett kvitto på att folket har börjat se igenom dimridåerna. När folket vaknar och ser sanningen, då biter inte lägre lögnen.


  • Publicerad:
    2012-11-27 13:54